+ 15 More
+ 15 More
+ 14 More

Benzenraderhof

Bremersweg 11

Deze boerderij is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, het woonhuis in 1927. In de kelder van de Benzenraderhof ontspringt de Geleenbeek. Deze geologische en cultuurhistorische topic is mede van invloed op de ontstaansgeschiedenis van Heerlen. (Romeinse villa ontdekt) Het agrarische complex bestaat uit een carré met boerderijgebouwen gesitueerd in een U-vorm rond een binnenplaats. De hoek rechtsvoor wordt gevormd door een vierkant woonhuis in twee bouwlagen met schilddak. Hierop sluit, aan de achterzijde, een iets smallere schuur aan in anderhalve bouwlaag met zadeldak. Deze vormt de rechtervleugel van het complex. 

De achtergevel (noordwestvleugel) sluit aan op de rechtervleugel en telt één hoge bouwlaag met zadeldak. Boven de doorgang is een geveldriehoek opgetrokken. In de top zijn ventilatiespleten gemaakt door in drie verticale stroken koppen in het metselwerk weg te laten.

De linkerzijde van het complex wordt gevormd door een lage schuur met zadeldak, die tegen de achtervleugel is aangebouwd. Ten westen ligt de vijver. Op deze schuur sluit de muur aan, die nabij de woning is geopend als toegang tot de binnenplaats met een monumentale gietijzeren hekpaal. 

Opvallend is het gootoverstek van het woonhuis op bewerkte houten consoles. In het dakvlak staan twee schoorstenen, waarvan het kanaal in de gevel een halve steen is uitgemetseld. Het linker kanaal komt van de begane grond, het rechter kanaal van de verdieping. 

In de nok van de woning staat een houten opbouw met een schilddakje, waarvan de geveltjes als ventilatieroosters zijn uitgevoerd.
Ankers markeren de ligging van de moerbalken en de kapspanten. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
Omstreeks 1850 en 1927
Architect:
Onbekend
Stijl:
Agrarische bouwtraditie
Huidige functie:
Boerderij, Woning

Locatie