Beambtenwoningen

Heideveldweg 17, 19, 21, 23, Heerlen

Ook gebouwd aan de voet van de steenberg van de voormalige Oranje-Nassaumijn IV zijn deze vier-op-rij woningen onder één kap aan de Heideveldweg. Ze waren bedoeld voor ‘beambten’ (opzichters) van de mijn.

De hoekpanden zijn groter dan de middelste panden. De twee middenwoningen hebben een, eveneens geknikt, zadeldak. De bouwmaterialen zijn: genuanceerde rode baksteen gemetseld in halfsteens verband, wit geschilderd hout, grijze hardstenen dorpels en rode muldenpannen. Aan de bovenkant van de borstwering op de eerste verdieping liggen houten bloembakken op uitstekende klossen. De vier ingangen zijn geaccentueerd met precieus gedetailleerde houten luifels, ondersteund door twee vierdubbele consoles.

Er zijn verschillende architectonische handigheidjes toegepast om de symmetrische compositie te benadrukken. De woningen zijn gespiegeld, waardoor de entreepartij van de tweede en derde woning naast elkaar liggen. De eerst en vierde woning hebben twee sterk oprijzende schoorstenen, terwijl kleinere schoorstenen op hun beurt de dubbele woningen van elkaar scheiden. De dakkapellen van de middelste woningen zijn aan elkaar gekoppeld in de spiegelas, waardoor een driedeling ontstaat in plaats van een tweedeling. Dit wordt versterkt door een iets naar voren geschoven middenstuk.

De structuur van het interieur is bij de panden nr. 17, 19 en 21 in redelijke mate intact en bij nr. 23 geheel intact, hetgeen blijkt uit de situering van de gang, het trappenhuis en de kamers.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1923
Architect:
Bouwbureau Oranje-Nassau Mijnen
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
523278

Locatie