+ 10 More
+ 10 More
+ 9 More

AMRO Bank

Promenade 297

Dingemans ontwierp in 1968 de AMRO-bank als hoeksteen van de toen aan te leggen Promenade. Het bankgebouw moest het kroonstuk worden aan het begin van deze Promenade. 

De bank zou een onneembare vesting moeten worden, maar dat bleek nog voor de opening van de bank in 1969 een wassen neus. Tijdens het Pinksterweekend van 1969 openden inbrekers de 35 cm dikke kluisdeur van de bank en namen zonder sporen van braak een half miljoen gulden mee. 

De daders zijn nimmer gevonden, hoewel daar wel vermoedens over bestaan. Naar wordt beweerd waren de deuren van de kluis al tijdens de bouw voorbewerkt. De ontwerptekeningen van de deuren zouden in de bouwkeet gelegen hebben, waarin is ingebroken.

Het statige karakter van het bankgebouw  wordt door de hoge pilaren op een moderne wijze verhoogd. Een plastisch resultaat met een speelse afwisseling van kleine en grote balkons binnen de symmetrische beton- en staalopbouw van het woonflatgedeelte kon worden bereikt door toepassing van maisonnettes van 110 m². 

Bij dit woningtype maakt  een woning gebruik van twee verdiepingen in het flatgebouw. Nadeel van dit type is de trap binnen de woning. Het voordeel van een gelijkvloerse woning vervalt daardoor. Dat beperkt de doelgroepen voor een dergelijke in het centrum gelegen huisvestingsmogelijkheid.  

Op de begane grond is nog steeds de ABN-AMRO bank gevestigd. De gevelvlakken worden nu ontsierd door houten panelen die de gaten moeten bedekken van de verwijderde geldautomaten. Vanwege plofkraken heeft deze bank vele buitenautomaten verwijderd. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1968
Architect:
Piet Dingemans
Stijl:
Naoorlogs Modernisme
Huidige functie:
Bankgebouw, Woonflat

Locatie