+ 1 More
+ 1 More

Ambtenaarswoningen

Benzenraderweg 130-152

De Benzenraderweg is een oude radiale weg die vanwege zijn grote variatie aan bouwstijlen het bekijken waard is. Met de achtertuinen naar het westen in de richting van de Weltervijver en het Aarveld werden aan de Benzenraderweg door de Gemeentelijke Dienst in 1918 een rij van twaalf ‘ambtenaarswoningen’ gebouwd. 

De architect P.A.H. Hornix, directeur Openbare Werken Heerlen, maakte ook het ontwerp voor het inmiddels gesloopte politiebureau aan de Akerstraat en tekende later ook een bekende watertoren in Breda.  Achter dit complex lag oorspronkelijk een sportveld en het HK van de Verkennersgroep ‘Sint Hubertus’. Er liep een voetpad naar Hoeve de Aar. 

In de jaren vijftig werd aan de achterkant een nieuwe woonwijk aangelegd. Direct rechts naast de woningen kreeg deze wijk haar toegangsas (Vergiliusstraat). 

Het geheel heeft een symmetrische opzet met links en rechts drie lagen woningen geflankeerd door een, respectievelijk twee hogere woningen.

De blokken zijn plat afgedekt. Maar door de decoratieve gevelbeëindiging is het geen strak blok geworden. De middenas was gedacht als een theatrale poort in een gesloten straatwand die de toegang zou moeten vormen naar het tuinpad. Het sterke verticalisme met veel rode baksteen maakt van het straatbeeld een aparte gewaarwording. 

Door een ingenieuze architectonische truc met sterk oprijzende schaduwgroeven kan, bij zonneschijn, een heel levendige sculptuur ontstaan. In de gevels zijn zeshoekige en achthoekige motieven verwerkt. De met veel fantasie gemetselde vertandingen, de luifel boven de voordeur en de toepassing van scherpe driehoeken geeft de voorgevel een expressionistische uitstraling. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1918
Architect:
Pierre Alphonse Hubert Hornix
Stijl:
Invloeden van het Expressionisme
Huidige functie:
Woning, Woningen, Woonhuizen

Locatie