© Stichting Open Monumentendag Heerlen
Concept en uitvoering: T-Force Communicatieburo
Komende zondag vindt Open Monumentendag in Heerlen plaats. Er zijn zeven gebouwen waar iedereen gratis een kijkje mag gaan nemen. De inwoners van Heerlen hebben deze week de gratis huis-aan-huis krant “Open Monumentenkrant” ontvangen. Voor de mensen die de krant niet hebben ontvangen staat vanaf vandaag alle informatie online. Via een bladerformule kan iedereen alle informatie over Open Monumentendag in Heerlen online nalezen.
Bovendien staat in de digitale krant veel informatie over cultureel erfgoed in Heerlen. Want monumenten, musea en ons erfgoed zijn niet elitair, ze zijn belangrijk voor iedereen. Cultureel erfgoed vertelt het verhaal van vroegere tijden.
De krant is een uitgave van de Stichting Open Monumentendag Heerlen en heeft een heldere doelstelling. Het bestuur wil dit jaar graag zoveel mogelijk inwoners van Heerlen betrekken bij Open Monumentendag en bij de geschiedenis van hun stad.
Openstelling
Voorzitter Chris Tiekstra verwoord het als volgt; “Deze krant hebben wij gemaakt omdat wij het belangrijk vinden om iets meer te vertellen over de geschiedenis van onze stad. Het gaat tegenwoordig steeds vaker over cultureel erfgoed. Daarmee worden de objecten bedoeld die vorige generaties gebouwd of gemaakt hebben. Dingen die we ook nu nog als waardevol zien.”
“Bij gebouwen spreken we dan over monumenten. Panden die een verhaal vertellen over het verleden. Een verhaal over de architect en over het oorspronkelijke gebruik. Maar ook het huidige gebruik maakt deel uit van het cultureel erfgoed. Heerlen heeft de laatste jaren steeds meer aandacht voor haar verleden. Denk aan het Jaar van de Mijnen. In het voorjaar is ook het nieuwe Nederlands Mijnmuseum geopend in een prachtig pand in hartje Heerlen. Het is niet bij iedereen bekend, maar er komen jaarlijks vele duizenden toeristen naar onze stad om onze monumenten te bezoeken.”
Op zondag 11 september zijn zeven monumentale gebouwen opengesteld. Inwoners van Heerlen kunnen deze dag tussen 11.00 en 17.00 uur gratis een bezoek brengen aan dit culturele erfgoed. Een unieke kans om echt kennis te maken met het cultureel erfgoed van Heerlen.
Opengestelde panden
De Weltermolen, Welterkerkstraat 2, Rijksmonument
Molenaars Jo Klavora, Jan Kleijne en Winnie van Elteren heten de bezoekers deze dag welkom en vertellen over de vele aspecten van het molenaarsbestaan.
De Weltermolen is een Rijksmonument en wordt voor het eerst genoemd in een akte uit 1381.
Sint Andreaskerk, Palestinastraaat 326, Karakteristiek pand
Marga Meyer en haar collega’s zijn aanwezig om de geïnteresseerden rond te leiden door deze bijzondere kerk, met uitleg over de vele aanwezige kunstwerken en symbolen. Architect Laurens Bisscheroux ontwierp deze kerk grotendeels ondergronds. Daarmee kwam hij tegemoet aan het bouwverbod (groengebied).
Huis de Luijff, Wilhelminaplein 24, Rijksmonument
De vrijwilligers van het Toon Hermanshuis, gevestigd in dit monumentale pand, leiden de bezoekers rond en vertellen over het monument, maar natuurlijk ook over de doelstellingen van het Toon Hermanshuis. Het pand is een van de weinige huizen uit de 17e eeuw.
Broederschool/Broederhuis, Kerkraderweg 9, Rijksmonument
De vrijwilligers zijn aanwezig voor rondleidingen, niet alleen in het Rijksmonument, maar ook door de aangrenzende 100-jarige Broederschool. Het Broederhuis ligt naast de Broederschool. In 2015 is dit carré-vormige complex bestemd voor een nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening.
De Vondst, Raadhuisplein 20, Karakteristiek pand
De medewerkers van De Vondst, het centrum voor archeologie in Limburg, verzorgen rondleidingen door het bijzondere gebouw naast het stadhuis.
Heel bijzonder is het werk van het hier gevestigde restauratieatelier ‘Restaura’, gespecialiseerd in het behandelen en onderzoeken van archeologische voorwerpen.
Schachtgebouw ON I, Mijnmuseumpad 2, Rijksmonument
De medewerkers van het Nederlands Mijnmuseum heten u deze zondag welkom in het schachtgebouw van de voormalige Oranje-Nassaumijn I. Deze mijn heeft 75 jaar dienst gedaan, tussen 1899 en 1974. U kunt deze dag ook een bezoek brengen aan het Nederlands Mijnmuseum in het centrum van Heerlen, maar dat is helaas niet gratis (entree € 10,00).
Romeins badhuis, Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9, Rijksmonument
De eerste 250 bezoekers die de coupon uit de krant inleveren hebben op zondag 11 september gratis toegang. Geniet van de vele onderdelen van de bijzondere tentoonstelling. Het oudste object dat Rijksmonument werd is het Romeins Badhuis.
Duurzaam
De stichting organiseert elk jaar een eigen invulling van de landelijke Open Monumentendag. Cultureel erfgoed vertelt het verhaal van vroegere tijden.
Maar we moeten natuurlijk ook vooruit kijken. Daarom is het onderwerp van Open Monumentendag dit jaar ‘Duurzaamheid’.
“Duurzaamheid vraagt aandacht voor een gezonde samenleving. Aandacht voor een manier van bouwen die de aarde zo min mogelijk belast. Het terugdringen van de CO2-uitstoot en het voorkomen van onnodige sloop en onnodige nieuwbouw.
Dus niet afbreken als dat niet per se nodig is”, aldus Chris Tiekstra.
“We vertellen in deze krant iets over de weg naar een duurzame toekomst en zien dan dat persoonlijk geluk ook alles met duurzaamheid te maken heeft. Uiteraard gaan we ook in op het belang van de architecten. Wij beschrijven acht architecten die hun stempel op Heerlen hebben gezet.”
“Tot slot vertellen wij kort iets over een aantal zaken in onze stad die nu te maken hebben met duurzaamheid. Op de achterpagina staat de tijdlijn van Heerlen. Hierin zijn de vijf periodes uit de geschiedenis van Heerlen opgenomen.”
Stichting
Het doel van de stichting Open Monumentendag Heerlen is; “Het betrekken van burgers uit Heerlen en omgeving bij de geschiedenis van de bijzondere gebouwen in Heerlen en het op die wijze het belang van Cultureel Erfgoed onder de aandacht te brengen. Een afgeleide doelstelling is het vastleggen en beschrijven van zoveel mogelijk bijzondere Heerlense gebouwen om ons erfgoed te bewaren voor het nageslacht”.
Het bestuur bestaat uit Chris Tiekstra (voorzitter), Roelof Braad (secretaris), Wim Kortekaas (penningmeester) en de leden Ton van Mastrigt en Al Kerckhoffs.
De overige betrokken vrijwilligers zijn Kees Werkhoven, Martin van der Weerden, Michel Lemaire, Moniek Daniels, Rob Smeets, Quintly van Tilburg en Kay Golob.
© Stichting Open Monumentendag Heerlen
Concept en uitvoering: T-Force Communicatieburo