Stedenbouw & architectuur in Europa

In 1336 beklom Francesco Petrarca de Mont Ventoux louter en alleen
om de schoonheid van die plek in ogenschouw te nemen. Dit uitstapje
wordt genoemd als het begin van het toerisme. Veel eerder in de Griekse
en Romeinse tijd werden al ontdekkingsreizen gemaakt. Terug van weg geweest vormden indrukken van elders een belangrijke bron van inspiratie.

Het landelijk thema van de Open Monumentendag 2014 is “Op reis”.
Wie met Google over de wereldbol vliegt ziet wegen, kanalen en sporen
en kan inzoomen op gebouwen zoals koetshuizen, remises en stations. Overal in Nederland zijn in het weekend van 13 & 14 september interessante activiteiten rond het thema “Op reis”. De Werkgroep Open Monumentendag Heerlen zal aandacht besteden aan de ligging van Heerlen op het kruispunt van Romeinse wegen, de via Belgica, de komst van de spoorlijn en het “Maankwartier”.

Een Delfts hoogleraar schreef in 1937 over het glaspaleis: het modehuis SCHUNCK* loont een reis naar Heerlen. Het was ook de reis van SCHUNCK*, Peutz en Van Grunsven naar Frankrijk die de basis legde voor dit icon. Zij gaven Heerlen een publiekstrekker maar sloopten ook een deel van de oude middeleeuwse bezienswaardigheden.

Tijdens de Prelude van de Open Monumentendag Heerlen op woensdag 20 augustus bij SCHUNCK* neemt Ton van Mastrigt u mee op reis.
Aan de hand van foto’s, gemaakt op 12 plaatsen in Europa, vertelt
hij over bouwkunst. Reizen verbreden onze horizon en leveren ideeën voor stedenbouw en architectuur.


In zijn lezing zitten twee belangrijke lagen. Die van spraakmakende soms oogverblindende toparchitectuur en die van harmonieuze, ingetogen bouwkunst passend in de context.

U krijgt gebouwen te zien die werken als een “toeristen-magneet” en met opvallende vormgeving de attractiewaarde vergroten. Architectuur die in
het oog springt kan de economie van de stad vooruit helpen. Er is ook bescheiden architectuur die ontroert. Gebouwen die het bezoeken waard zijn omdat ze getuigen van harmonie en met een stille kracht aansluiten
bij de cultuur van een ander land of de identiteit van een plaatselijke traditie. Soms heeft men het huis van zijn of haar dromen al ergens op
reis gezien. Maar hoe verstandig is het om mooie plaatjes uit verre streken
in de reisbagage als voorbeeld mee naar huis te nemen?

Welke reiservaringen kunnen we in onze dagelijkse leef-omgeving
toepassen om Heerlen mooier te maken. Dezelfde wijn ontkurkt op
een verre reisbestemming smaakt thuis soms anders.

Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.