Vrijstaand woonhuis

Burgemeester Slanghenstraat 11-13, Hoensbroek

Het woonhuis is opgetrokken op rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap met de nok evenwijdig aan de straat. De gevels uitgevoerd in licht bruinrode baksteen in kruisverband. Hardsteen is toegepast in de hoge plint, de vensteromlijstingen en de geveltop. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde OVH-pannen.

De voorgevel bezit een hoge plint uitgevoerd in blokken hardsteen in halfsteens verband. Aan de rechterzijde is de entree gesitueerd. Drie hardstenen treden leiden tot de teruggelegde pui met daarin een houten blank gelakte deur met een bekleding van verticaal verwerkte delen, waarin een klein zesruits raam met facet-geslepen glas. Boven het kalf in hardsteen een halfrond bovenlicht met glas-in-loodvulling. Links van de entree twee vensteropeningen met een vierkant ongedeeld onderraam en boven het kalf in hardsteen een halfrond bovenlicht met glas-in-loodvulling. De vensteropeningen zijn omkaderd met hardsteen blokken.

Op de verdieping bevindt zich rechts een vensteropening, die middels een hardstenen middenstijl en kalf is verdeeld in vier velden met twee ongedeelde onderramen en bovenramen met glas-in-loodvulling. De vensteropeningen zijn omkaderd met hardsteen blokken. Hierboven is de gevel deels hoger opgetrokken tot kleine topgevel met een jaartalsteen “1928”. De rand van de geveltop is in hardsteen blokken uitgevoerd. De vensteropeningen zijn omkaderd met hardsteen blokken.

De rechter zijgevel is blind uitgevoerd.

Deze woning is van monumentaal belang vanwege de architectuur en detaillering van de voorgevel in een voor de gemeente niet veel voorkomende stijl.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1928
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-016

Locatie