Vrijstaand woonhuis

Singel 31, Hoensbroek

De heer D. Rood, houthandelaar aan wat in die tijd nog Nieuwstraat heette, was de opdrachtgever voor de bouw waarmee destijds 10.000 gulden was gemoeid. Het ontwerp is van de hand van architect Jeurissen uit Merkelbeek.

Het woonhuis is opgetrokken op een vrijwel rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap en aan de achterzijde aan de linkerzijde een aanbouw in twee bouwlagen met plat dak. De gevels zijn uitgevoerd in roodbruine baksteen in halfsteens verband met een plint in mangaansteen.

De dakvlakken van het schilddak en de aankappingen achter de topgevels zijn gedekt met rode geglazuurde kruispannen.

De voorgevel is vrijwel spiegelsymmetrisch over de verticale as. In de as bevindt zich, teruggelegd achter een met een rondboog gesloten gevelopening, de entree. De entree wordt geaccentueerd door een tegen de gevel geplaatst in kunststeen uitgevoerd poortachtig element. Dit bestaat uit twee half-kolommen op rechte basementen aan weerszijden van de opening, die het rechthoekige bovenstuk van de ‘poort’ dragen, waarop een boog met blokmotief is aangebracht. Hier bovenop rust een band met het opschrift “anno 1927”, die de basis vormt voor een ovaal venster binnen een zware kunststenen omranding. Het raam is voorzien van een glas-in-loodvulling.

De woning is van monumentaal belang vanwege de architectonische opzet en detaillering, in een in de gemeente niet veel voorkomende stijl en vanwege de gaafheid van het interieur. Een mooi voorbeeld van woningbouw voor de bovenklasse van de samenleving in deze periode.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1927
Architect:
Jeurissen
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van het eclecticisme
OMDH nr:
OMDH-KP-017

Locatie