Voormalige Lucasklinieken

Zandbergsweg 111, Hoensbroek

In 1961 begonnen de voorbereidingen van het stichten van een revalidatiecentrum, genaamd Stichting Lucas Klinieken voor de Mijnstreek. Op 26 oktober 1966 verleent de Nederlandse regering haar goedkeuring voor de bouw van een kliniek met 132 verpleegbedden en 44 revalidatiebedden in Hoensbroek. Nog geen jaar later, in mei 1967, was hert eerste deel van het complex gereed en opende de Lucaskliniek haar deuren voor de eerste patiënten.

De stichting groeide uit tot een internationaal begrip, waarop de gemeente Hoensbroek bijzonder trots was. Ook als opleidingsinstituut voor specialisten in gezondheidszorg, gericht op revalidatie van zwaar lichamelijk gehandicapten, met daaraan gekoppeld een instituut voor gehoorgestoorde en spraakgebrekkige kinderen, was en is zeer in trek en alom geroemd.

De kliniek is vernoemd naar Jan Lucas Röselaers, pastoor in Hoensbroek van 1911 tot 1939. Destijds was hij de centrale figuur die zich vol overgave heeft ingezet om van het dorp Hoensbroek een levendige en saamhorige gemeenschap te maken. Zo werd, mede door zijn initiatieven, de zorgverlening in Hoensbroek ontwikkeld.

In 1989 volgt een fusie van de Lucasklinieken met het kinderrevalidatiecentrum Franciscusoord en de mytylschool in Valkenburg aan de Geul. Stichting Revalidatie Limburg (SRL) is hiermee een feit. Sinds 1 juli 2009 heet de organisatie Adelante.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Revalidatiecentrum
Bouwjaar:
1966-1971
Architect:
Architectenbureau Widderhoven
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-011

Locatie