Voormalige Gereformeerde Kerk

Burgemeester Waszinkstraat 2, Heerlen

Toen de gereformeerde kerk aan de Bekkerweg te klein werd, besloot de kerkenraad in 1950 een commissie te benoemen voor een nieuw te bouwen kerk. De Scheveningse architect J.H. den Heijer kreeg de opdracht om de kerk te ontwerpen.

Op 28 januari 1955 werd bouwvergunning verleend voor een kerk met 450 zitplaatsen.

De achthoekige bakstenen kerk bestaat uit een van lessenaardaken voorziene omgang en een daaruit oprijzend hoger centraal deel op wiens tentdak een koperen dakruiter staat, met een klokkentorentje in het midden. De voorzijde van de kerk wordt gemarkeerd door een inpandige narthex bestaande uit drie korfbogen met daarachter drie dubbele houten deuren die deels van glas zijn voorzien.

De gevels aan weerszijden van de ingangspartij bevatten achthoekige ramen. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen in wild metselverband. De opbouw heeft in elke gevel een uit zeven ramen bestaande betonnen vensterpartij. Op 14 maart 1956 werd de kerk in gebruik genomen.

Het kerkgebouw werd in 1990 door de gereformeerde kerk, na het samengaan met de hervormde gemeente van Heerlen, te koop aangeboden. De achthoekige kerkzaal werd ingericht als fotostudio, terwijl in de omgang de woning van fotograaf werd gerealiseerd.

In 2008 is de voormalige kerk verbouwd tot het Gezondheidscentrum Heerlen-Zuid. Sinds 2009 zijn er huisartsenpraktijken en de apotheek Heerlen-Zuid ondergebracht. De apotheek, is op de eerste etage gevestigd. Deze is gerealiseerd door een tussenvloer in het gebouw aan te brengen. De originele glas-in-lood ramen bleven gehandhaafd. Daardoor heeft het gebouw zijn oorspronkelijk buitenaanzien behouden.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Gezondheidscentrum
Bouwjaar:
1953
Architect:
J.H. Den Heijer
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-146

Locatie