Voormalig bejaardenhuis Tobias

Marcus Aureliushof 2-126, Heerlen

Het bouwen van bejaardentehuizen kreeg na de oorlog in de nieuwe stadsuitbreidingen bijzondere aandacht. Men wilde af van de in de oude stadscentra nog veel voorkomende hofjes waarin bejaarden als het ware werden opgesloten. Nieuwe uitbreidingsplannen zoals het Aarveld en het Meezenbroekerveld werden ontworpen met een stempelpatroon waarin alle woningtypen en ook bijzondere maatschappelijk doeleinden een weloverwogen plaats kregen.

Overeenkomstig moderne stedenbouwkundige opvattingen was er veel openbare ruimte.

Tobias werd gesitueerd haaks op de oost-westas tussen de Sint Annakerk op het Bekkerveld en de Sint Martinuskerk in Welten. Het bejaardentehuis had een hoge lounge met veel zon op het zuiden. De ingangen van de wooneenheden lagen aan een corridor.

De begane grondvloer is boven maaiveld getild. De betonnen pergola’s op de 6e verdieping laten zien dat het dak kan worden gebruikt als terras. Holt introduceerde in het rechte stramien van licht metselwerk een aantal schuine lijnen. Hierdoor kreeg het trappenhuis, de centrale entree, en de zuidgevel een niet alledaags karakter.

Voor bewoners van het Aarveld en Heezerveld is het prachtige beekdal met watermolen en Weltervijver in enkele minuten te bereiken via een bij het bejaardenhuis gelegen voetgangersbrug over de stadsautoweg. De groene openbare ruimte met rozentuin, rond dit woongebouw is als het ware verbonden met het bestaande landschap.

De moderne architectuur viel destijds in de smaak. Blijstra liet in zijn boek, ‘Nederlandse bouwkunst na 1900’ dat verscheen in 1962, dit bejaardentehuis zien samen met de uitzonderlijke vernieuwende bouwkunst van Peutz en Holt in de nieuwe stad Heerlen. Tegenwoordig is Residentie Aarveld een woongebouw met huurwoningen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Appartementencomplex
Bouwjaar:
1959
Architect:
Gerard Holt
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-144

Locatie