John F. Kennedylaan eo., Heerlen

In 1962 werd de woningnood op de politieke agenda ‘officieel’ tot volksvijand nummer 1 verklaard. Dit project sluit aan bij de nieuwe industriële bouwmethoden die hieraan een einde zouden maken en vond navolging in Heerlerheide.

De woningen zijn comfortabel, ruim van opzet en nog steeds zeer gewild. Het rationele stedenbouwkundige ontwerp ging uit van een geometrisch patroon en probeerde geen aansluiting te zoeken bij het grillige landschappelijke wegenbeloop aan de voet van de Kunderberg.

De J.F. Kennedylaan is de hoofdas met loodrecht daarop de ondergeschikte ontsluitingswegen. Uitgangspunt was een stelsel van autovrije woonstraten, parkeerplaatsen aan de ontsluitingswegen en veel omringend groen.

Tijdens de bouw werd eerst de betonnen draagconstructie gestort. Het skelet werd later ingevuld. Karakteristiek zijn de platte daken en de consoles die de uitstekende delen dragen.

De bouw van de Vasco-woningen veroorzaakte veel commotie in het dorp Welten. Er was verdriet omdat oude landwegen die van de aardbodem verdwenen. Er was vreugde over een fantastisch project dat in Nederland zijn weerga niet kende.

Al snel kreeg het de bijnaam ‘Flintstonedorp’ naar een populaire televisieserie, en vaste bron van humor in de jaren zestig. De aannemer Gied Joosten gebruikte een stalen tunnelbekisting waarmee ervaring was opgedaan in hoogbouwprojecten. Hierdoor werd al vlug een steenachtig dorp zichtbaar. Daarna werden de openingen gevuld met metselwerk in een gele kleur, doorgaande houten puien, glas en kleurrijke glasalplaten. Deze werkwijze is beeldbepalend voor de architectuur. Helaas worden tegenwoordig veel panden geheel wit geschilderd waardoor het oorspronkelijke contrast tussen drager en inbouwpakket deels verloren gaat.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonhuizen
Bouwjaar:
1965
Architect:
Peter Sigmond
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-140

Locatie