Apollolaan en Muzenlaan, Heerlen

Egidius Joosten wilde in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw met de Vascomij op grote schaal goedkope woningen bouwen. Peter Sigmond (afgestudeerd aan de TU in Boedapest) vluchtte in 1956 uit Hongarije naar het Westen.

Joosten en Sigmond realiseerden o.a. in de wijk Welten, in het Loon en in Vrieheide-de Stack karakteristieke betonnen architectuur, waarvan deze flats een voorbeeld zijn. Opvallend is de gevelarchitectuur zonder dragende wanden en zonder de in het metselwerk uitgespaarde gevelopeningen. Er werd gewerkt met een tunnelbekisting. In de betonnen drager werden vervolgens voor- en achterpuien geplaatst. In de puien zijn kleurige ‘Glasal-platen’ als paneelvulling gebruikt.

In 1962 komen er bij Vascomij grote financiële problemen en in 1967 gaat de firma failliet, een enorme schuld achterlatend. De gemeente neemt de woningen in Welten, Vrieheide-de Stack en deze flats met maisonnettes uit het faillissement over en brengt ze onder in de Stichting 1277.

In 1977 komt het woningbezit van de deze stichting op een vreemde manier in handen van de bouwfirma Marcel Muyres in Sittard. Deze firma verkoopt het geheel na enkele jaren later wisselt het nog twee keer van eigenaar. De laatste is een belegger, die het nog steeds in bezit heeft.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonflat
Bouwjaar:
1963
Architect:
Peter Sigmond
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-042

Locatie