Open Monumentendag Heerlen 2013

Thema “Macht en Pracht”, zondag 15 september

Op Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open, dit jaar met speciale aandacht voor het thema Macht & Pracht.

Zondag 15 september 2013 tussen 11.00 en 17.00 uur kon u een of meer van de deelnemende 12 historische panden in Heerlen bezoeken. De rest van het jaar zijn namelijk niet al deze monumenten voor het publiek toegankelijk.

Op het eerste adres dat u kon bezoeken, ontving u een handzaam gratis boekje (pdf) dat allerlei informatie bevat over de verschillende monumenten die Heerlen rijk is. We hopen dat de foto’s en de rijke geschiedenis die in het boekje wordt geschetst, u inspireren tot en als gids dienen bij een aangename, leerzame wandeling die leidt langs de vele monumentale panden in onze stad. De monumenten, waaronder het Thermenmuseum, Kasteel Hoensbroek en het Mijnmuseum, waren op deze dag zelfs gratis te bezichtigen.

Download hier het programmaboekje (pdf) >

Nevenprogramma

Donderdag 12 september – Prelude
De donderdag voorafgaande aan de Open Monumentendag vond in het Savelbergklooster een inleiding(prelude) plaats. Gabrielle Dorren belichtte het thema Macht & Pracht bezien vanuit het Klooster Huize de Berg, waaraan zij als historicus verbonden is. De spreekster schreef eerder een boek over de geschiedenis van de congregatie De Kleine Zusters van de H. Joseph (“Met de minsten der Mijnen”).

De Prelude vond plaats op donderdag 12 september in het Savelbergklooster, Gasthuisstraat 2 in Heerlen Centrum. De avond startte om 19.30 en de toegang is gratis.

Zaterdag 14 september – Kasteel Hoensbroek en Thermenmuseum
Kasteel Hoensbroek en het Thermenmuseum waren, in tegenstelling tot de overige deelnemers, ook zaterdag gratis te bezoeken. Het Thermenmuseum was op zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en Kasteel Hoensbroek was zaterdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur.

Zondag 15 september – ’t Savelbergklooster
’t Savelbergklooster in Heerlen bruiste tijdens Open Monumentendag op zondag 15 september van de activiteiten. In en rondom het monumentale zusterklooster stalden kleine, zelfstandige ondernemers uit de regio hun producten uit. Het klooster was tussen 10.00 en 17.00 uur vrij toegankelijk voor publiek.

’t Savelbergklooster – 15 sept.

’t Savelbergklooster in Heerlen bruiste tijdens Open Monumentendag op zondag 15 september van de activiteiten. In en rondom het monumentale zusterklooster stalden kleine, zelfstandige ondernemers uit de regio hun producten uit. Het klooster was tussen 10.00 en 17.00 uur vrij toegankelijk voor publiek.

Dit jaar was het thema van de landelijke open dag ‘Macht & Pracht’. Door de eeuwen heen hebben invloedrijke personen en instellingen veel monumentale pracht voortgebracht om hun macht tentoon te spreiden. Dit gegeven vormde voor de organisatie de inspiratiebron voor het thema van 2013.

In het vroegere moederhuis van de congregatie De Kleine Zusters van de Heilige Joseph was een permanente expositie te zien, genaamd ‘Een leven lang’. Die geeft een indrukwekkend overzicht van het leven en werk van de zusters die zich vroeger inzetten voor de zwakkeren in de samenleving . Ondanks noodzakelijke renovaties heeft het klooster zijn charme en historie niet verloren. De goed onderhouden kapel, serre, werkkamers en andere ruimten zijn veelal nog in originele staat te bewonderen.

Open monumentendag

Binnen en buiten, afhankelijk van de weersomstandigheden, kon u zondag 15 september kennismaken met de creativiteit van lokale ondernemers. Proef puur natuurlijke streekproducten, laat u adviseren over medicinale kruiden, bewonder zelf gemaakte sieraden, doe mee aan een creatieve workshop, geniet van werken van regionale kunstenaars en ontdek wat beeldende mindfulness is en wat oedeemtherapie voor u kan betekenen. De deelnemende standhouders zullen uw zintuigen prikkelen. Voor de kinderen was er een speelhoek. Kom dus met het gezin op 15 september naar ’t Savelbergklooster. Het klooster ligt aan de Gasthuisstraat 2 (postcode TomTom: 6411 KE) in het centrum van Heerlen. U kunt op loopafstand parkeren bij de nabijgelegen parkeergarages De Klomp of Putgraaf.

Voor meer informatie: www.savelbergklooster.nl of 045-5719820. In het voormalige klooster worden door het jaar heen diverse activiteiten georganiseerd. Bekijk de agenda online. De kapel en serre zijn ook te huur voor bedrijven en instellingen.