+ 1 More
+ 1 More

Voormalige Twentsche Bank

Pancratiusplein 46a

De voormalige Twentsche Bank heeft als organisatie bestaan van 1861-1964. Het gebouw is in de jaren zeventig als ABN-AMRO uitgebreid in een geheel andere bouwstijl. Het oorspronkelijke bankgebouw heeft een klassiek volume en is afgedekt met een schilddak. 

De voorgevel van de eerste verdieping is symmetrisch, de voorgevel van de begane grond niet. De voorgevel en de linkerzijgevel zijn opgetrokken in zandsteen op een plint van hardsteen. In de begane grondlaag bevinden zich authentieke kozijnen, voorzien van glas-in-lood. 

In 1998 is het bankgebouw in gebruik genomen als Grand Café en Restaurant en kreeg het de naam Oppidom. De naam is afgeleid van het Latijnse oppidum, dat vesting of vluchtburcht betekent en verwijst naar de middeleeuwse vesting Herle. Met de nieuwe bestemming heeft men geprobeerd het karakter van beide gebouwen te bewaren. De jonge uitbreiding van architect Dingemans, met blauwe tegels, op de plek van het vroegere pand De Gruyter is nu verbonden met het voormalige bank-gebouw van Sandhövel en Tap. De Beerkompagnie vestigde een kleine stadsbrouwerij. 

Sandhövel (1883-1962) volgt na de HTS de opleiding voor architect in Amsterdam en was enige tijd werkzaam op het bureau van Berlage. Hij werkte in Limburg hoofdzakelijk in Maastricht en Heerlen. Wilhelmus Sandhövel was vele jaren voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten, Hoofdarbiter voor de raad van arbitrage voor de bouwzaken in Nederland, Lid van de ereraad van Architecten en oprichter van de Academie van Bouwkunst in Maastricht. 

In de Tweede Wereldoorlog mocht hij zijnarchitectenberoep niet meer uitoefenen omdat hij weigerde lid van de “Kulturkammer” te worden.In 1962 is hij in Maastricht overleden.

De Beerkompagnie is in 2020 tijdens de Coronacrisis failliet verklaard.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1940
Architect:
Wilhelmus Sandhövel en Willem Tap
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Horeca

Locatie