+ 3 More
+ 3 More
+ 2 More

Voormalige Lucasklinieken

Zandbergsweg 111, Hoensbroek

In 1961 begonnen de voorbereidingen van het stichten van een revalidatiecentrum, genaamd Stichting Lucas Klinieken voor de Mijnstreek. Frits Peutz ontwierp in 1962 een gebouw in vijf lagen. Het complex was kruisvormig, met regelmatige vensterindeling en had een opvallend betonnen luifel bij de ingang. Na 1963 nam zijn zoon Jan Peutz de leiding van het project over. De bouw startte in 1966. De huidige architectonische verschijningsvorm is vooral van de hand van de Kerkraadse architect Ger Widdershoven.

De kliniek groeide uit tot een internationaal begrip, waarop de gemeente Hoensbroek bijzonder trots was. Ook als opleidingsinstituut voor specialisten in gezondheidszorg, gericht op revalidatie van zwaar lichamelijk gehandicapten, met daaraan gekoppeld een instituut voor gehoorgestoorde en spraak-gebrekkige kinderen, was de Lucaskliniek zeer in trek en alom geroemd.

De kliniek is vernoemd naar Jan Lucas Röselaers, pastoor in Hoensbroek van 1911 tot 1939. Destijds was hij de centrale figuur die zich vol overgave heeft ingezet om van het dorp Hoensbroek een levendige en saamhorige gemeenschap te maken. Zo werd, mede door zijn initiatieven, de zorgverlening in Hoensbroek ontwikkeld.

Door de aanleg van de Staatsmijn Emma veranderde Hoensbroek van een slaperig boerendorp van 1.200 inwoners tot een middelgrote industriegemeente met 20.000 inwoners. 

In 1989 volgt een fusie van de Lucasklinieken met het kinderrevalidatiecentrum Franciscusoord en de Mytylschool in Valkenburg aan de Geul. Stichting Revalidatie Limburg (SRL) is hiermee een feit. Sinds 1 juli 2009 heet de organisatie Adelante.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1966
Architect:
Frits Peutz
Stijl:
Naoorlogs Modernisme
Huidige functie:
Revalidatiecentrum

Locatie