Directeurswoning en kapel

Zandweg 178, bij Parc Imstenrade 3, Heerlen

De directeurswoning, gebouwd voor de eerste geneesheer directeur Clemens Meuleman, vertoont diverse kenmerken van de villa’s van Stuyt. Zoals de niet al te strenge blokvorm die met ondergeschikte bouwdelen is verzacht. Hoeklissenen worden ook toegepast bij de arbeiderswoningen. Het schilddak is aan de bovenkant afgeplat. Hij had een voorkeur voor rode baksteen en uitstekende getimmerde dakgoten.

De gebouwen maken deel uit van het omvangrijke neoklassieke oeuvre van Stuyt met o.a. kerken, scholen en woningen dat we op veel plaatsen in Nederland aantreffen.

De verfijnde hiërarchie in de rangorde van “bovengeschikte” en “ondergeschikte” massa’s alsmede het aanbrengen van ornamenten en versierselen wordt wel gezien als een metafoor voor de rangen en standen in het sociale stelsel van toen.

De kapel is in 1934 gebouwd overeenkomstig een ontwerp van Jan Stuyt en zijn zoon Giacomo. Na een renovatie is de kapel, sinds 2001, weer in gebruik als godshuis en als podium voor een breed scala aan culturele evenementen.

De kapel heeft een indeling als een basilica met een kruisvormige plattegrond, een vijfzijdige apsis, twee sacristieën en een doopkapel. Het geheel is opgetrokken in baksteen en verschillende soorten natuursteen. Er is een omlopende plint van Kunradersteen.

Het middenschip heeft kleine rondboogramen. De smalle zijschepen zijn met ronde vensters uitgevoerd. De gevels zijn op de hoeken voorzien van geblokte pilasters in Maastrichts krijt, zo ook boven de ramen en rondom de hoofdingang met omlijsting en timpaan; de daken zijn met leien gedekt. Eenvoudige houten ramen met dito indeling. De voorgevel heeft een clocher-arcade met een klok.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
Villa: 1920–1921 / Kapel: 1934
Architect:
J. Stuyt
Huidige functie:
Kapel, Zorg & wonen
Monumentnr:
512706, 512707

Locatie