Woonwijk Kasteelbuurt

Wingerdweg e.o. Hoensbroek

De voormalige mijnwerkerskolonie Kasteelbuurt in Hoensbroek had vroeger de naam ‘de Wingerd’ en maakte deel uit van de (grotere) wijk, die op dit moment Maria Gewanden-Terschuren heet. Deze kolonie is omstreeks de jaren ‘80 van de vorige eeuw gerenoveerd, waarbij een deel van de woningen is afgebroken. Op dit moment resteren er in de Wingerd nog 103 van de oorspronkelijke 207 woningen.

Het ontwerp voor de woonwijk is van architect Nic Ramakers (1879-1954) uit Sittard.

De stedenbouwkundige structuur bestaat hoofdzakelijk uit een langgerekt ellipsvormige bebouwing, die oorspronkelijk was opgebouwd uit vijf bouwblokken. Tijdens de hierboven genoemde renovatie van de wijk zijn het middelste bouwblok en dwarsblokken verwijderd en is hiervoor in de plaats een groenvoorziening gerealiseerd. De wijk is opgetrokken in expressionistische architectuur.

Er is sprake van één woningtype, bestaande uit twee bouwlagen voorzien van een zadeldak dat, op verschillende wijze geschakeld, wordt toegepast. De hoekpanden zijn voorzien van éénlaagse schuin geplaatste aanbouwen. De voorgevels hebben een decoratieve, deels uitkragende expressionistische, metselwerkvulling tussen de ramen van de begane grond en verdieping.

De aanbouwen en zijgevels zijn deels gepleisterd en geschilderd in okergele kleur.
Ondanks de renovatie is deze mijnwerkerskolonie in hoofdopzet gaaf behouden gebleven.
Gelet op de periode waarin de wijk is gebouwd wordt de ellipsvormige stedenbouwkundige structuur als bijzonder aangemerkt.

Het betreft een vroeg Limburgs voorbeeld van expressionistische bouwkunst en is, voor zover bekend, de enige mijnwerkerskolonie met dergelijke expressionistische vormentaal.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonwijk
Bouwjaar:
1927
Architect:
Nico Ramakers
Stijl:
Expressionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-013

Locatie