Sint Franciscusweg 47-49, Heerlen

De woningen zijn opgetrokken op rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap en is geheel onderkelderd, hetgeen aan de achterzijde als gevolg van het aflopende terrein zich als extra bouwlaag manifesteert.

De gevels zijn uitgevoerd in donker roodbruine baksteen in kruisverband. De gevels zijn tot net onder de bovendorpel van de vensters op de begane grond uitgevoerd in zichtwerk metselwerk. Hierboven is het gevelmetselwerk gepleisterd. De dakvlakken van het schilddak met aankappingen zijn gedekt met rode Tuiles-du-Nordpannen.

Het rechterdeel van de voorgevel van het linker pand (nummer 47) is uitgebouwd met een erker met schuin geplaatste zijwanden. De erker is afgedekt met een plat dak met een uitkragende gelijste rand.

Het linkerdeel van de voorgevel van het rechter pand (nummer 49) is uitgebouwd met een erker met schuin geplaatste zijwanden. De erker is afgedekt met een plat dak.

Intern in nummer 49 is van belang de trapopgang met de strak vormgegeven trappaal en de houten leuning op balusters, de dubbele paneeldeuren met glas-in-loodvulling en het deels nog oorspronkelijke hang- en sluitwerk.

Rond 1918 verrezen in dit deel van Heerlen, het Molenbergpark, villa’s in chaletstijl voor beambten van de Oranje Nassaumijnen, naar plannen van Jan Stuyt.

Deze woningen zijn van monumentale waarde vanwege de architectonische opzet en detaillering die vrij gaaf bewaard is gebleven. Deze panden zijn van belang als voorbeeld van woningbouw voor de middenklasse in deze bouwperiode.

 

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonhuizen
Bouwjaar:
1920
Architect:
Jan Stuyt
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Amsterdamse School
OMDH nr:
OMDH-KP-124

Locatie