Kruistraat 18, Heerlen

Het woonhuis is opgetrokken op rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met mansardekap met de nok evenwijdig aan de straat en haaks hierop een steil zadeldak in aansluiting op de geveltop, beide gedekt met rode Muldenpannen. De gevel is uitgevoerd in donker bruinrode baksteen in halfsteens verband. Hardsteen is toegepast als plint en kalksteen voor een deel van de omlijsting van gevelopeningen, de erker en de dakrand.

Aan de rechterzijde is de voorgevel onder een rondboog geopend ten behoeve van de entree. Links van de entree bevindt zich op een naar voren stekende plint een uit het gevelvlak stekend met natuursteen bekleed gevelvlak, waarin drie smalle hoge vensteropeningen.

Rechts van de erker bevindt zich boven de entree een vensteropening, voorzien van een natuurstenen omlijsting en een latei met opgelegde lijst. De vensteropening ‘staat’ op een speklaag in natuursteen, die correspondeert met de waterslaglijst boven de borstwering van de erker. De vensteropening is voorzien van een kozijn met onder ongedeelde stolpramen en een achtruits bovenraam.

De erker fungeert als basis voor een balkon op zolderniveau. Het balkon wordt begrensd door een houten balkonhek met vlakke bredere spijlen. Aan het balkon grenst een deuropening, met deur met een negenruits glaspaneel, voorzien van een natuurstenen omlijsting en een latei met opgelegde lijst, die is opgenomen in een aan deze zijde tot top verhoogd geveldeel.

Het rechter geveldeel wordt beëindigd met een natuurstenen fries, waar boven de gelijste uitkragende bakgoot op klossen. In het dakvlak staat een dakkapel met aan de voorzijde ongedeelde stolpramen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1916
Architect:
Laeven
Stijl:
Traditionalisme met invloeden vanuit het eclecticisme
OMDH nr:
OMDH-KP-087

Locatie