Woonhuis (Pand Eymael)

Pijnsweg 32, Heerlen

Dit pand is gebouwd naar een ontwerp van eerste eigenaar en beeldhouwer H.J. Eymael.
Het woonhuis is opgetrokken op rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met een afgeplat schilddak met steile dakvlakken, dat een L-vormige plattegrond heeft. De woning is aan de achterzijde van de achterkant voorzien van een éénlaags aanbouw.

De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in wildverband. De dakvlakken zijn afgewerkt met bitumen singles.De opening in de gevel is voorzien in de dagkanten van in natuursteensteen uitgevoerde pilasters, die met consoles een natuurstenen latei dragen. Op de latei is de tekst “H.J. Eymael Beeldhouwerijg uitgespaard”. De linker zijgevel is geheel blind uitgevoerd en gepleisterd.

De achtergevel is geheel gepleisterd. In de aanbouw bevinden zich twee deuropeningen en een vensterstrook.  In het rechterdeel een moderne deuropening met glasdeur en een deuropening met deur met glaspaneel en een ongedeeld bovenlicht. In het dakvlak links staat een niet oorspronkelijke dakkapel met ongedeelde stolpramen en rechts twee kleine dakkapellen met een ongedeeld raam.

De rechter zijgevel is op een klein ongedeeld venster op de verdieping na geheel blind uitgevoerd. In het dakvlak staan twee kleine dakkapellen met een ongedeeld raam.

Inwendig resteren enige paneeldeuren en een trappenhuis met een houten trap met de houten leuning op bewerkte houten balusters en een bewerkte trappaal.

De woning is van monumentaal belang vanwege de rijk gedecoreerde architectuur van de voorgevel en als voorbeeld van een woonhuis met annex bedrijfsfunctie, hetgeen zijn weerslag heeft in de uitvoering van de gevel.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1922
Architect:
H.J. Eymael
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van het eclecticisme
OMDH nr:
OMDH-KP-139

Locatie