Sint Franciscusweg 67, Heerlen

Sinds 1970 is de praktijk voor fysiotherapie Regtop in dit pand gevestigd. De woning is opgetrokken op rechthoekig grondvlak in twee bouwlagen met kap. De gevels zijn boven een rustica plint uitgevoerd in bruinrode baksteen in halfsteens verband, met daarin opgenomen gepleisterde waterslagen, speklagen ter hoogte van de bovendorpel van de kozijnen, blokjes ter hoogte van het kalf en de zwik. Het zadeldak met T-vormige plattegrond met ongelijke armen is gedekt met rode Tuiles-du-Nordpannen.

Op de begane grond is de hoek met de rechter zijgevel afgeschuind. In het afgeschuinde muurwerk bevindt zich een rechte gevelopening met een kozijn met een ongedeeld onderraam en een negenruits bovenraam. Het muurwerk boven de afschuining is opgevangen door twee zware gepleisterde consoles, die meermalen verjongend in de hoek bijeenkomen.

De achterzijde is voor wat betreft de begane grond in één bouwlaag met plat dak uitgebouwd en voorzien van een moderne invulling. De uitbouw valt buiten de bescherming. Op de verdieping in het linker geveldeel bevindt zich een grote segmentboog-vensteropening met een recht kozijn met een tweelicht met ongedeelde onderramen en tweeruits bovenramen. In het rechter geveldeel, onder het dieper doorlopende dakvlak bevindt zich een kleine rechte vensteropening met een kozijn met een ongedeelde onder- en bovenraam. Beide geveldelen worden beëindigd met het aan de onderzijde betimmerde forse dakoverstek op houten consoles. Aan de linkerzijde staat in het dakvlak een gemetselde schoorsteen.

Intern zijn van belang enige stucplafonds met een perklijst en een middenornament, paneeldeuren en het open trappenhuis met de doorlopende trap met de vrije leuning op bewerkte balusters.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Praktijk
Bouwjaar:
1910
Architect:
Jos Seelen
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-123

Locatie