Akerstraat 104, Heerlen

Het pand bestaat uit een onregelmatig rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap.

De gevels zijn uitgevoerd in donker bruinrode baksteen in kruisverband. Zandsteen is toegepast in de lekdorpels en de afsluitende lijst van de plint. De kap met T-vormig grondvlak is gedekt met rode Tuiles-du-Nordpannen. In het uiteinde van de nok aan de voorzijde staat een gemetselde schoorsteen.

De begane grond van het rechter geveldeel wordt afgedekt door een één laags aanbouw. Op de verdieping bevindt zich een grote vensteropening, met een kozijn dat middels stijlen en een kalf in zes velden is verdeeld. De onderramen zijn ongedeeld en de bovenramen voorzien in elk raam van een roedeverdeling in de vorm van een op de punt geplaatste ruit.

De achtergevel wordt beëindigd met een middels een uitgemetselde metselgang gesuggereerd fries, waar boven het kleine dakoverstek, waar aan de zinken mastgoot is aangebracht. In het dakvlak staat boven het linker geveldeel een dakkapel, bekroond met een schilddakje, dat aansluit op de hoofdkap, waarin een later toegevoegde deur, die leidt tot een tegen de gevel aangebrachte brandtrap, die buiten de bescherming valt.

Intern is het pand verbouwd, waardoor geen monumentale onderdelen resteren.

De voormalige woning , nu een kantoor,  is van monumentaal belang vanwege de architectonische opzet en detaillering en als voorbeeld van woningbouw voor de hogere klasse.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoor
Bouwjaar:
1918
Architect:
Jan Stuyt
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-131

Locatie