Kouvenderstraat 216-220, Hoensbroek

Dit hoekpand is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak in drie bouwlagen met plat dak. De gevels zijn uitgevoerd in licht roodbruine en mangaan baksteen in halfsteens verband. Doordat de straat in niveau afloopt, bestaat de gevel aan de zijde van de Kouvenderstraat links uit de gevel van het hoekpand (nummer 220) en rechts uit het een halve verdieping lager liggende gedeelte van nummer 216.

Het rechter geveldeel wordt aan de rechterzijde begrensd door een over de volle hoogte doorlopende muurdam, die boven de daklijn opgetrokken, wordt beëindigd met een sierrand van om en om uitgemetselde baksteen op de kant en een betonnen dekplaat. Links van de muurdam is de gevel onder een zware betonnen puibalk voorzien van een gemoderniseerde in kunststof uitgevoerde winkelpui, met aan de linkerzijde een terugliggend deel met de entree tot de woningen.

Intern zijn de woningen gemoderniseerd, waarbij enige historische elementen behouden zijn gebleven. Dit betreft de trapopgang met bewerkte trappalen en de vrije leuning op gedraaide balusters, paneeldeuren, tegelvloeren en schouwen. Het hoekpand is lang in gebruik geweest als herenkledingwinkel van de heer Jacques Seyffers totdat hij na het gereedkomen van het winkelcentrum aan de Kouvenderstraat zich daar bij het Gebrookerplein vestigde.

Het pand is van monumentaal belang vanwege de architectonische opzet en detaillering, die ondanks de vervanging van de kozijnen in de voorgevel grotendeels bewaard is gebleven.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Winkel, Woning
Bouwjaar:
1925
Architect:
Onbekend
Stijl:
Modernisme met invloeden vanuit de Nieuwe Zakelijkheid
OMDH nr:
OMDH-KP-023

Locatie