Woninggroep Bekkerveld

Dr. Jaegersatraat 2-28 en Benzenraderweg 73-89, Heerlen

In 1949 realiseerde het Bouwbureau van N.V. Mij. Oranje-Nassau Mijnen 22 woningen op de hoek van de Dr. Jaegersstraat en de Benzenraderweg, waarvan 20 duplexwoningen. Eerdere tekeningen, zo blijkt uit het archief van Rijckheyt, zijn gemaakt door B. Zoetbrood en E. van Mastrigt.

Deze naoorlogse woninggroep is rationeel van opzet en doet mee met de Delftse School en haar visie op de maatschappij. De Benzenraderweg werd daardoor plaatselijk breder. Men gebruikte aangekapte daken en uitgekraagde baksteendetails zoals die werden toegepast bij boerderijen. Herkenbaar zijn de dakgoten met uitstekende gootklossen, de in het oog springende schoorstenen in het verleng- de van de kopgevel evenals de spitse dakkappelletjes.

Ramen hebben vaak getoogde bogen. De houten kozijnen hebben onder- verdelingen met glasroeden en luiken. Rond de dubbele ingangen en bij enkele bijzondere vierkante ramen zijn randen gemaakt van Kunradersteen. Bij de ingangen gekapte stenen en rondom de vierkante ramen is de Kunradersteen gezaagd. Het project toont overeenkomsten met een woninggroep, iets verder, langs de Benzenraderweg en de Pluijmaekersstraat.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonhuizen
Bouwjaar:
1949
Architect:
Bouwbureau Oranje-Nassau
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Delftse School
OMDH nr:
OMDH-KP-135

Locatie