Woninggroep Bekkerveld

Benzenraderweg 105-115, Burgemeester Savelbergstraat 1-17 en 4-10, Leonard Stassenstraat 9-19 en 25-29, Heerlen

Deze groep woningen aan de Benzenraderweg 105-115 (6 woningen), de Burgemeester Savelbergstraat 1-17 en 4-10 (13 woningen) en de Leonard Stassenstraat 9-19  en 25-29 (9 woningen) bestaat uit dubbelblokken en geschakelde woningen. Aan het einde van de 19e eeuw werd ambachtelijk metselwerk soms versierd met geglazuurde bakstenen. Berlage deed dat in 1914 bij het bekende Jachtslot Sint-Hubertus op de Veluwe. Deze techniek werd in deze woningen ook toegepast door Cuypers. Hij versierde de woningen met groen geglazuurde baksteen-ornamenten.

De groene steen werd verkregen door voor het bakproces een papje witbakkende aarde te vermengen met koperoxide en dat op de natte klei te smeren. Dit schijnbaar kleine detail is de sleutel naar de geschiedenis van deze woning groep. De groene geglazuurde bakstenen werden toegepast bij 28 woningen aan de Benzenraderweg, Burgemeester Savelbergstaat en Leonard Stassenstraat, meestal in combinatie met een opvallende rode baksteen.

Deze woningen zijn net even anders en vallen daardoor op in het lang gerekte straatbeeld. Het gaat hier om een project van 11 dubbelblokken en 8 geschakelde woningen voor de ‘Ambtenaars Woningvereniging Woningzorg’ in opdracht van ‘Ons Limburg’. De blokvormig uitgebouwde entreepartij met twee gecombineerde voordeuren geeft deze woninggroep een extra cachet. De oorspronkelijke woonkamer kozijnen hebben een indeling gebaseerd op de oude schuifraamconstructie met een zesruits bovenlicht en daaronder één grote lichtopening.
De bouwtekeningen uit 1921 tonen platte horizontale dakkapellen zoals ook te zien zijn bij de huizen aan de Aarweg.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woonhuizen
Bouwjaar:
1921
Architect:
Jos Cuypers
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-145

Locatie