Woningen Kloosterkolonie Mariarade

Emmastraat en Emmaplein

In 1915 verrees er een groep van 68 ‘Woningwet’-woningen in het open veld op de Weyenberg.
In opdracht van Woningvereniging Hoensbroek gebouwd, en ontworpen door Jan Stuyt (1868 – 1934).

In de nabijheid was toen eveneens een klooster met kleine kerk gebouwd voor de ‘Paters Minderbroeders Conventuelen’ (Franciscanen). De afgelegen groep arbeiderswoningen in de directe omgeving van het klooster ging in de volksmond de ‘Kloosterkolonie’ heten.

Het boterde niet tussen de paters en de invloedrijke pastoor Röselaers. Maar in 1930 werd er wel een heuse Lourdesgrot ingezegend, waaraan gelovige vrijwilligers bijna een jaar hadden gewerkt. Deze grot trok vele gelovigen, waardoor de Klooster-kolonie de allures van een Maria-bedevaartsoord kreeg. Blauw en wit, de kleuren van Maria, werden de kleuren van de kolonie: Mariarade was geboren. In 2015 werd het honderdjarig bestaan van de wijk gevierd. Icoon van sociale woningbouw in de jaren 1910-1930: de ‘kolonie’.

In 1949 werd deze naam officieel door de gemeente erkend. In 1916/1917 ontwierp Stuyt vergelijkbare woninggroepen in het Lotbroekerveld, De Metten en De Butting. Die zijn inmiddels gesloopt. Het grote nadeel van de tijdens de Eerste Wereldoorlog en vlak erna gebouwde woninggroepen was de schaarste aan bouwmaterialen. Zo kon niet altijd met het geschiktste materiaal gebouwd worden, en waren bouwmaterialen aan de prijs. Dit resulteerde in relatief hoge huurprijzen, hetgeen de sloop van een aantal ‘koloniën’ heeft bespoedigd.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1914-1915
Architect:
Jan Stuyt
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-002

Locatie