Winkel (Boekhandel Anten)

Oranje Nassaustraat 11, Heerlen

Dit pand wordt evenals veel andere panden in de Saroleastraat, Honigmanstraat en Oranje Nassaustraat gekenmerkt door de verschillende architectonische behandeling van de begane grondlaag en de bovenbouw. Dit komt doordat veel woonhuizen zijn verbouwd tot winkels en deze winkels vaker zijn gemoderniseerd.

Dit pand staat bekend als de voormalige boekhandel en drukkerij Anten, met als meest opvallende architectonische detail de zes gebogen etalageramen.

Later in 1950 is het pand verbouwd in zijn huidige vorm. Daarbij is vooral de begane grondlaag veranderd, maar de vensters met bogen zijn gebleven. Architect Jos Martens respecteerde het werk van zijn Heerlense voorganger van den Bongard. Hij heeft de bekleding van de winkel consequent in één materiaal doorgevoerd. In de Dautzenbergstraat worden de boogvormige etalages afgewisseld met een klein raam. Boven de hoofdentree is eveneens een klein raam aangebracht en een kleine gebogen luifel. De omlijstingen van de etalages hebben bijpassende versieringen. In het gevelontwerp is de brievenbus met belettering ingepast. Dat de architect trots was op zijn werk, bewijst de gevelsteen met zijn naam.

In 1985 zijn boven de bedrijfsruimte twee kleine woningen gerealiseerd. Bouwvergunning dd. 14-5-1985 (1985/240)

Oud map nummer Rijckheijt b-3744

Een tijdlang was de vrijwilligerscentrale Heerlen in het pand gehuisvest. Momenteel staat de winkelruimte leeg en wordt te huur aangeboden.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Winkel, Woning
Bouwjaar:
1931 / 1950
Architect:
Jan Hubert van den Bongard / Jos Martens
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-055

Locatie