Vrijstaande villa

Kruisstraat 2-4-6, Heerlen

De villa werd oorspronkelijk Villa Widdershoven genoemd, naar de opdrachtgever en eerste bewoner en is pas later Coriovallum gaan heten.

De villa is opgetrokken op een rechthoekig grondplan met kelder, in twee bouwlagen en kap en voorzien van een lager bouwvolume in één bouwlaag met kap. De hoek voorgevel/ linker zijgevel is verbijzonderd met een torenachtige uitbouw met een spitse kap. De gevels zijn uitgevoerd in bruinrode baksteen in halfsteens verband boven een plint in cementpleister respectievelijk blokken natuursteen in onregelmatige vorm en een hardstenen deklijst. Doorlopende speklagen in cementpleister zijn aangebracht ter hoogte van de lekdorpels en het in kunststeen uitgevoerde kalf. Een fries onder het gootoverstek op zware klossen is uitgevoerd met baksteen die paarsgewijs om en om horizontaal en verticaal zijn verwerkt.

De villa is gelegen op een verhoging. Een flauwe helling leidt tot het tegen de voorgevel aangebouwde portaal voor de entree. Het pand is van monumentaal belang vanwege de architectonische opzet met een zeer rijke detaillering van het exterieur, de toepassing van moderne materialen en vanwege de resterende interieuronderdelen. Mede als voorbeeld van woningbouw voor de hoogste maatschappelijke klasse.

Dr. Widdershoven was een geboren Heerlenaar, die in 1913 in Heerlen als huisarts begon. Hij had veertien kinderen en was onder andere zeer actief in de Heerlense sportwereld.

In het pand zijn later 9 appartementen gerealiseerd.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Appartementencomplex
Bouwjaar:
1925
Architect:
J.W. Rijns
Stijl:
Traditionalisme met invloeden vanuit het eclecticisme
OMDH nr:
OMDH-KP-043

Locatie