Voormalige Verpleegstersflat

Groene Boord 21, Heerlen

De verpleegstersflat vormde de afsluiting van het complex aan de oostzijde van de Putgraaf.

Het gebouw was het eerste hoge flatgebouw in Heerlen.

In 1954 en 1955 werkte Peutz aan de ontwerpen voor een flat voor 300 verpleegsters.

Het beoogde bouwterrein was smal en hij zocht de oplossing in de hoogte. Het gebouw is opgetrokken deels als skeletbouw en deels van massief gewapend beton dat ter plaatse werd gestort. Het gebouw staat op heipalen. De gemeenschappelijke ruimtes bevonden zich in de onderste twee etages, erboven zeven verdiepingen met slaapvertrekken. Het complex behoort tot een van de belangrijkste gebouwen uit de wederopbouwperiode.

Toen het ziekenhuis in 1968, verhuisde naar de huidige locatie buiten het centrum van Heerlen, werd de verpleegstersflat, belastingkantoor. In 1990 werd het gebouw herbestemd tot studentenwoningen. De beschildering met blauwe vlakken is aangebracht bij een recente renovatie.

Momenteel is in dit pand het Houbenhuis gevestigd gericht op studentenhuisvesting. De naam komt van Wil Houben, de huidige burgemeester van Voerendaal, destijds wethouder volkshuisvesting in Heerlen.

Het gebouw heeft een onderbouw, verdiepingen  en dakopbouw. In de onderbouw is het hoogteverschil verwerkt waardoor het aan de voorzijde twee rijen ramen heeft en aan de achterzijde maar een. Kleine ronde ramen markeren de overgang en maken het geheel los van de grond. De lange gevels hebben een roostervormige structuur die mooie schaduwwerking geeft. Het betonnen gebouw staat aan de rand van de stad bij het groene beekdal. Zo beschouwd is er wellicht enige gelijkenis met de woongebouwen van Le Corbusier.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Appartementencomplex, Studentenhuisvesting
Bouwjaar:
1954-1955
Architect:
Frits Peutz
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-109

Locatie