Voormalige Theresiaschool

Kerkraderweg 76, Heerlen

Als gevolg van scholenfusies zijn de afzonderlijke jongens- en meisjesscholen verdwenen en moest dit gebouw een nieuwe bestemming krijgen. In 1990 verbouwde Ton Vandenbergh deze school tot Groene Kruisgebouw.

De meisjesschool bestond uit twee bouwlagen en had op iedere laag drie klaslokalen van ongeveer 50 m2. Ieder klaslokaal beschikt over een groot stalen raamkozijn. Ronde vlakken met veel glas geven het trappenhuis een vloed van licht. Opvallend is het overstekend platte dak. Boven het dak zien we een ronde oprijzende lantaarn.

Dit principe heeft Peutz op meer plaatsen toegepast, onder andere bij het Glaspaleis en bij het Retraitehuis. Interessant in het ontwerp is het spel van horizontale en verticale lijnen dat we kunnen herkennen bij borstweringen, kozijnindeling, de boeiboorden van lagere elementen (speelplaats en lerarenkamer), de schoorsteen en de vlaggenmast.

Later was is het centraal bureau RIMO van Meander Thuiszorg voor opvang, zorg en activering op deze locatie gevestigd. Bureau Ton Vandenbergh Architecten vergrootte in 1990 het gebouw met circa 500 m2 kantoorruimte, sloopte de overdekte speelplaats en restaureerde het oude monumentale pand.

Aan de pleinzijde heeft deze uitbreiding een grote geheel glazen gevel gekregen, terwijl aan de andere kant in de woonstraat kleinere raamopeningen in een bakstenen gevel zijn toegepast. Door het programma van drie bouwlagen gedeeltelijk onder het maaiveld te realiseren is een goede aansluiting met het oude gebouw tot stand gekomen. De architectuur van het nieuwe geheel blijft geïnspireerd op de architectuur van Peutz.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Groene kruis
Bouwjaar:
1931
Architect:
Frits Peutz / Ton Vandenbergh
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-117

Locatie