Voormalige Parochiekerk

Meezenbroekerweg 114, Heerlen

Deze eenbeukige hallenkerk is opgetrokken op rechthoekig grondvlak. De hoog opgaande klokkentoren is aan de linker voorzijde in het bouwvolume van de kerk geschoven.

De voorzijde van het kerkgebouw wordt gevormd door de topgevel van de hoofdbouwmassa met zadeldak, waar tegen een iets lagere gelijkvormige bouwmassa is opgetrokken. Aan de linker zijde staat tegen de lagere bouwmassa de rijzige kerktoren op vierkant grondvlak.

 

Tegen de voorzijde bevindt zich een ondiepe éénlaags uitbouw met plat dak, die loopt van de basis van de toren en is voorbij de rechter zijgevel van het kerkgebouw doorgezet als gang.

De linker zijde van het kerkgebouw bestaat uit de hoofdbouwmassa met zadeldak, waar tegen vier dwarsbeuken zijn geplaatst. Aan de rechter zijde staat de kerktoren. De linkerzijde wordt gevormd door de koorsluiting in de vorm van de zich viermaal verjongende hoofdbouwmassa. In de topgevel van de dwarsbeuken bevindt zich een spitsboog-vensteropening, die middels deelzuilen is verdeeld in vijf velden, voorzien van een glas-in-loodvulling.

 

Tegen de voorgevel van de middelste twee dwarsbeuken bevindt zich een ondiepe éénlaags uitbouw met plat dak, waarin zich de biechtstoelen bevinden. Het zadeldak achter de topgevel van elke dwarsbeuk sluit aan op de hoofdkap. In de basis van de kerktoren bevindt zich een rechte deuropening onder een zware betonnen latei. De entree met een pui met houten deuren ligt terug.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kerk
Bouwjaar:
1927
Architect:
Jos Wielders
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
OMDH nr:
OMDH-KP-030

Locatie