Voormalige Nieuwbouw HTS

Doctor Jaegersstraat 40, Heerlen

Het schoolgebouw aan het Bekkerveld was ontworpen door Jos Seelen (stadsarchitect Sebastiaan Hubert Jozef Seelen 1871-1951). Roger Wolfs, die na zijn afstuderen in Delft in 1954 met zijn zoon was gaan werken, ontwierp de forse uitbreiding.

In 1963 speelde in het politieke krachtenveld de verplaatsing van de HTS van Heerlen naar Maastricht. Er was sprake van nieuwbouw in Maastricht. Dit enorme gevaarte leek in deze rivaliteit een stap te zetten.

De massieve ‘doos’ met plat dak doorbreekt de straatwand en kan worden gezien als een schending van de bestaande harmonie. De Doctor Jaegersstraat had veel bakstenen rijenhuizen met schuine daken die paste bij het romantische stratenplan van Jan Stuyt uit 1918. Alleen door het gebruik van natuursteen en het gemetselde tuinmuurtje gaat het gebouw nog een relatie aan met de bestaande omgeving. De drie etages worden gedragen door een herkenbaar skelet. De gevels tonen veel glas in een ijle roedeverdeling. De zijgevel heeft een raampartij die het gebouw over de gehele hoogte in tweeën splitst.

Op deze plaats, in de achtertuin van de HTS aan het Bekkerveld, stond oorspronkelijk de conciërgewoning in de zelfde ‘neostijl‘ als het hoofdgebouw. In de jaren zestig was deze plek het toneel van de jaarlijks ontgroening van studenten. Dit gebouw is karakteristiek voor de schaalvergroting van Heerlen na de oorlog. Betonnen industriële architectuur onderschreef toen de hoogtij van de mijnindustrie. Het streven naar kleinschaligheid en historiserend bouwen, vergroot de kans op sloop van dit soort mastodonten. Daardoor zou echter ook beeldbepalende architectuur van de mijngeschiedenis uit Heerlen verdwijnen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Schoolgebouw
Bouwjaar:
1963
Architect:
Jos Seelen / Roger Wolfs
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-134

Locatie