Voormalige Kapsalon Mayntz

Heerlerbaan 173, Heerlen

Een van de eerste ontwerpen van de Heerlerbaanse architect Wiel Arets is het woonhuis met kapsalon ‘Mayntz’ aan de Heerlerbaan, gebouwd in 1986-1987. In het ontwerp zijn de werkruimtes op de begane grond en de ‘piano nobile’ (woonkamer) op de eerste verdieping verwijzingen naar de Veneto-villa, naar het lange horizontale raam van Le Corbusier en naar het materiaalgebruik zoals onder andere Frits Peutz dat toepaste. Frits Peutz was het grote voorbeeld van de jonge architect Arets.

In 1981 schreef Wiel Arets het boek: FPJ Peutz Architekt 1916-1966, samen met Wim van den Berg en William Graatsma.

De kelderverdieping is ontworpen als garage en door een doorlopend solitair trappenhuis verbonden met de andere etages en het dakterras van waaruit men een bijzonder uitzicht heeft op de wijk Heerlerbaan en het hoger gelegen Imstenraderbos.

Bijzonder ambachtelijk is de toepassing van de grijze ‘kratzputz’ en het speels toepassen van verdiepingshoge deuren en niet verdiepingshoge wanden. Daardoor heeft het huis ondanks de beperkte afmetingen van de functionele zones een zeer ruimtelijke opbouw.

De houten opbouw  maakt geen deel uit van het oorspronkelijk ontwerp van Arets. In opdracht van de eigenaar is die later toegevoegd toen bleek dat voor zijn behoefte het pand te klein was.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1987
Architect:
Wiel Arets
Stijl:
Minimalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-150

Locatie