Bekkerveld 30, Heerlen

Het schoolgebouw is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak met vooruitgeschoven vleugels en een binnenplaats, in twee bouwlagen met doorlopende kap. De gevels zijn bekleed met onregelmatige blokken Kunrader kalksteen. Devoon zandsteen is toegepast in de plint; hardsteen in de deklijst van de plint, lekdorpels, lateien, panelen, raamstijlen en kalven, traptreden en deklijsten op keermuren. De dakvlakken zijn gedekt met lei. Een zinken piron staat in de uiteinden van de nokken.

Het gebouw werd gebouwd voor de huisvesting van de afdeling mijnbouw van de ambachtsschool gelegen aan het Hesselleplein. Oorspronkelijk zonder de aanbouw (het rechter gedeelte)

De opdrachtgever was de Vereeniging Ambachtsschool en Mijnschool. In 1940  werd er de HTS in gevestigd. Aan de Dr. Jaegersstraat werd in 1962 een modernere uitbreiding gerealiseerd.

De HTS is nu onderdeel van Zuyd Hogeschool en gevestigd om Nieuw Eyckholt.

De voormalige mijnschool/HTS aan de Bekkerweg is van monumentaal belang vanwege de architectonische opzet, detaillering en materiaalgebruik, die kenmerkend is voor het oeuvre van architect Jos Seelen. Mede van belang ingevolge de relatie met het mijnbedrijf en de ontwikkeling van de gemeente. Ook van belang vanwege de schaal en situering als beeldbepalend object in de wijk.

Het gebouw kreeg na enkele jaren van leegstand weer een onderwijsfunctie voor basisschool Tarcisius. In het gebouw wordt ook een school voor speciaal onderwijs, de Catharinaschool ondergebracht.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Schoolgebouw
Bouwjaar:
1922
Architect:
Jos Seelen
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-133

Locatie