Voormalige Dokterswoning

Tempsplein 31, Heerlen

Het pand is ontworpen voor de bekende kinderarts Oscar Driessen die vanaf 1927 ook les gaf op de Vroedvrouwenschool. Het modernere karakter doet vermoeden dat niet Jos Seelen sr. (1871-1951) maar Jo Seelen jr. (1911-1979) de stijl van deze dokterswoning bepaalde.

Tegenwoordig is er gevestigd het Buro voor Vormgeving Marcel van der Heyden. Hij heeft de garagedeur en de voordeur bewust de kleur  paars gegeven, zonder het karakter van het pand aan te tasten.

De dokterswoning was in vergelijking met de andere aan het plein gelegen panden rationeler van opzet. De geïntegreerde garage was in die tijd een bijzonderheid. Door het toepassen van dunne stalen raamprofielen heeft het pand een andere uitstraling dan de panden met de zware kozijnen uit de Amsterdamse schoolperiode  elders op het plein. Het rechter geveldeel bestaat uit een gemetseld vierkant van ongeveer 10×10 meter en heeft drie gevelassen, elk bekroond met een kleine dakkapel voorzien van  een royaal overstekend plat dakje.

Het pand is gemetseld in kettingverband. De bakstenen koppen vormen boven elkaar een soort ketting. Het rode opgaande werk staat op een bruin genuanceerde plint. Het linker geveldeel is lager en heeft een as waarin, de garagedeur, een bovenlicht op de eerste verdieping een groot venster zijn aangebracht. De bovenlichten en luifellateien van de hoofdentree en garage geven architectonische samenhang passend bij de continuïteit van de pleinwand.

Ook de keuze voor een extra verdieping boven de garage en de herhaling van het grote raam dragen daaraan bij. Beide bouwdelen hebben een zadeldak gedekt met antracietkleurige dakpannen (tuile du nord).

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorpand
Bouwjaar:
1933
Architect:
Jos Seelen sr.
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
OMDH nr:
OMDH-KP-091

Locatie