Voormalige Boerenleenbank

Promenade 14, Heerlen

Het gebouw werd in opdracht van de Handelmaatschappij “Het Zuiden” uit Eindhoven ontworpen door de architecten Ae.G Postma en J.D. Postma jr. te Deventer. In eerste instantie als een Boerenleenbank met bovenwoningen;

Het in 1962 door Holt ontworpen uitbreidingsplan voor het centrum van de stad voorzag in de aanleg van een doorlopend voetgangersgebied van de Klomp tot aan Het Loon. Vanaf de Saroleastraat werd daarvoor de Promenade aangelegd.

Nadat in 1964 aan de overkant van de Honingmanstraat het warenhuis Schunck was verrezen werd in 1970 de bouw gestart van de voormalige Boerenleenbank (later Rabobank) aan de overkant, gelegen in het deel dat Promenade II werd genoemd.

Het gebouw heeft een bijzonder ruimtelijke architectuur. Het bestaat uit een gewapend betonskelet ingevuld met metselwerk en glas. Het front springt boven de begane grond naar voren waardoor als het ware een zwevende verdieping ontstaat. Het geheel is een spel van open, dicht, dun en dik.

Eind zeventiger jaren is de gevel van het bankgedeelte zowel aan Honigmanstraat (realisatie nachtkluis) als aan de Promenade (vergroting vitrine) veranderd. Door concentratie van werkzaamheden van de bank kwam het pand leeg te staan.

Het ernaast gelegen en al lang leegstaande winkelcentrum De Plu is inmiddels geheel gesloopt, maar het voormalige bankgebouw bleef vanwege zijn monumentale waarde gespaard.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Bedrijfspand
Bouwjaar:
1970
Architect:
Abele Postma en Johan Postma jr
Stijl:
Structuralisme
OMDH nr:
OMDH-KP-051

Locatie