Voormalig Wijkgebouw Groene Kruis

Juliana Bernhardlaan 118, Hoensbroek

Het wijkgebouw werd in opdracht van Staatsmijnen voor het Groene Kruis Hoensbroek voor een bedrag 35.594 gulden door aannemer gebrs. van ‘t Hoofd. Het is het enige mergelhuis in Hoensbroek.

Op de benedenverdieping was het gebouw ingericht voor het gebruik als consultatiebureau met een spreekkamer aan de voorkant, een wachtruimte, die toegankelijk was vanuit de Oude Kapelaniestraat. En aan de achterzijde bevond een serre, die ingericht was als ‘parkeerplaats’ voor kinderwagens.

Op de bovenverdieping bevond zich de huisvesting voor de gezinszorg met op de zolderverdieping een aantal kamertjes voor het de gezinsverzorgsters. Eind zestiger jaren van de vorige eeuw fuseerde de gezinszorg met de gezinszorg in Brunssum en vertrok uit het gebouw.

De bovenverdieping stond een jaar of twee leeg en is van 1972 tot 1974 kort in gebruik geweest als woning. In 1976 kocht notaris van Riet, die notarispraktijk van notaris Pinckaers had overgenomen het pand en werd het een notariskantoor. In 1984 vond nog een interne verbouwing plaats en enkele jaren verhuisde het notariskantoor naar de Akerstraat Noord. Daarna werd het pand in gebruik genomen als kantoor van de advocaten van Riet & Diederen, die er nog steeds gevestigd zijn.

De Juliana Bernhardlaan staat symbool voor de ontwikkeling en transformatie van Hoensbroek in de twintigste eeuw.

 

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorpand
Bouwjaar:
1950
Architect:
Bouwbureau Staatsmijnen
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-008

Locatie