Voormalig Warenhuis

Dr. Poelsstraat 8, Heerlen

De onderdelen waaruit het gebouw is samengesteld: warenhuis, restaurant en kantoor hebben elk een eigen architectonische uitwerking. Het warenhuis vormt het grootste volume en heeft aan de Dr. Poelsstraat een gesloten wand. Aan de Raadhuispleinzijde bevindt zich een grote pui met veel glas. Het pand telt drie, deels vier bouwlagen en wordt afgedekt met platte daken. Het voormalige warenhuis is stilistisch ontworpen en van belang als vertegenwoordiger van de Nieuwe Zakelijkheid.

De HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij) wilde aanvankelijk naast de Pancratiuskerk bouwen, ter plaatse van het toenmalige neoromantische postkantoor. De Schoonheidscommissie vond het gebouw niet passen in het stadshart. Doorslaggevend was wellicht het advies van de bekende stedenbouwkundige Cor van Eesteren (1897-1988) om met de HEMA, als een van de bouwstenen, het moderne Raadhuisplein vorm te geven.

Dirk Brouwer (1899-1941) werkte voor de warenhuisketens HEMA en Bijenkorf. Hij was verzetsman en is tijdens de oorlog geëxecuteerd. Opvallend is dat hij zijn zakelijke stijl expressie gaf door toepassing van decoratieve elementen zoals brede overstekende luifels, in- en uitspringende bouwdelen en gebogen dak- en gevelelementen. Interessant zijn de witte tegels waarmee het gebouw is bekleed.

Het pand is vaker verbouwd. Bij de renovatie door Ton Vandenbergh Architekten (1998), heeft met name de gevel aan de Dr. Poelsstraat de oorspronkelijke indeling teruggekregen. In 2013 wordt het pand kantoorruimte voor Wonen Zuid. Erol Öztan ontwierp een nieuw interieur waarbij de authentieke trappenhuizen en de etalages redelijk in tact zijn gebleven.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorgebouw
Bouwjaar:
1939
Architect:
D. Brouwer
Monumentnr:
512799
OMDH nr:
OMDH-RM-110

Locatie