Voormalig Postkantoor

Mgr. Nolensstraat 27, Hoensbroek

Aan de hand van de beschrijving van dit postkantoor kun je een stukje lokale geschiedenis levendig houden. Rond 1900 werd de post nog eenmaal per dag door een bode uit Heerlen bezorgd. Voor postzaken moest men naar het Post- en Telegraafkantoor aan de Geleenstraat in Heerlen.

In 1906 kreeg Gebrook een hulppostkantoor bovenaan de Kouvenderstraat. In 1915 kwam er een hulpkantoor tegenover de ingang van de Staatsmijn Emma (‘kantoor Treebeek’). In 1961 werden beide kantoren opgeheven en het nieuwe postkantoor aan de Mgr. Nolensstraat betrokken.

De ruime trappartijen en de gebogen luifels geven het pand een opvallend en tegelijkertijd klantvriendelijk karakter. Men kon zelfs buiten zijn postzaken afhandelen indien men dat wilde. Één van de loketten was in de buitenmuur gevestigd en kon via een trapje worden bereikt.

Uit architectonisch oogpunt is dit bouwwerk ook het vermelden waard. De eerste en tweede verdieping staan op een hoog plint van mijnsteen. Een lange reeks van lage bovenlichten onderstrepen deze compositie. De brede bandvensters, de luifellateien en balkons verraden ‘Corbusiaanse” invloeden. De additionele luifel op de hoek, met acht gewelfde delen en een sculpturale drager, geeft aan het geheel een kunstzinnig charisma. Zorgvuldige details zoals de zwevende traptreden onder een luchtige balustrade maken dit gebouw tot een mooi voorbeeld van vriendelijk modernisme.

Architect Theo Boosten (1920-1990) is de zoon van architect Alphons Boosten (1893-1951) en ook bekend van de zogenaamde Boosten- driehoek (brandweerkazerne, politiebureau en mijnschool) in Heerlen. Zijn werk is als ‘Maastrichtse School’ omschreven en vormde een inspiratiebron voor een jonge generatie architecten.

Het postkantoor doet tegenwoordig dienst als tandartsenpraktijk met bovenwoningen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Praktijk, Tandarts, Woning
Bouwjaar:
1960-1961
Architect:
Theo Boosten
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Maastrichtse School
OMDH nr:
OMDH-KP-021

Locatie