Voormalig GSL-gebouw

Wilhelminaplein 25, Heerlen

Dit gebouw is in de periode 1959-1962 ontworpen door Prof. G.H.M. Holt als huisvesting voor het Secretariaat van de Vereniging De Gezamenlijke Steenkolen Mijnen In Limburg (GSL).

Het gebouw is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de mijnindustrie en kan daarom als mijnmonument worden aangemerkt. De bouw ervan plaatste de oude apothekers- en burgemeesterswoning ‘De Luijff’ tegen een decor van ingetogen modernisme. Dit GSL-gebouw experimenteert met de nieuwe vormen in de oude stad. Door het oude monument te koppelen aan het GSL-gebouw ontstaat een kleurrijke stedelijke context met een kleinschalig pleintje waarin de geschiedenis van Heerlen als administratief centrum (en als belangrijke mijnzetel) wordt weerspiegeld.

In 1970 kocht de gemeente het pand als huisvesting voor de muziekschool. In 2003 vertrok de muziekschool naar een andere locatie: het Glaspaleis. Daarna werd het gebouw gebruikt door Hee-Art centrum voor kunstzinnige vormgeving, kunsteducatie & creativiteit.
In 2011 is het pand door Peutz architecten omgevormd tot het zogenaamde Betahuis.
Het Betahuis van nu is een creatieve plek voor studenten, (jonge) ondernemers en kunstenaars.

De initiatiefnemers zijn geïnspireerd door onder andere het goedlopende Betahaus in Berlijn en door de creatieve ontwikkelingen, zoals die nu reeds in Heerlen Centrum langs de zogenaamde culturele as ontstaan. De gebruikers zijn mobiele werknemers, werknomaden, studenten, startende bedrijfjes, zelfstandige professionals, zzp’ers en freelancers.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorverzamelgebouw
Bouwjaar:
1959-1962
Architect:
Gerard Holt
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-058

Locatie