Villa Mulckhuijse

Oliemolenstraat 44, Heerlen

Mulckhuijse was chef van de bouw- en mijnschadeafdeling van de N.V. Nederlandse Steenkolenmijnen ‘Willem-Sophia’ in Spekholzerheide en heeft als nevenactiviteit in Heerlen verschillende woonhuizen ontworpen. Deze villa toont veel overeenkomsten met het naastgelegen woonhuis nr. 40. Het hoge puntige dak, de karakteristieke tuinafscheiding en de keuze van geelbruine baksteen dragen daar wellicht het meeste aan bij.

Er verrezen in het interbellum te midden van het uitgebreide Aambos enkele mooie landhuizen. Kenmerkend is de traditionalistische bouwstijl met hoge schuine daken, asymmetrische massaverdeling, grote erkers en hoge slanke schoorstenen waarin enkele moderne trends al zichtbaar zijn. Deze vormentaal is bekend door bijvoorbeeld het werk van architect Alphons Boosten. Maar hier lijken deze elementen, in onderlinge samenhang vooral de bijzondere ligging op de rand van de Caumerbeek te willen accentueren. De sterke helling speelt daarbij een grote rol.

De linker zijgevel wordt beëindigd met het geprononceerde relatief dunne gootoverstek, die in de terugliggende linker helft van de gevel hoger ligt dan in de rechter helft. De voordeur is groen maar heeft aan de bovenzijde een rood geschilderd vlak. Hierin zijn, op bijna mondriaan- achtige wijze, een driehoekig raampje met radiale roedeverdeling en een recht ongedeeld raampje uitgespaard. Een soortgelijk motief is ook toegepast bij de dubbele deuren die toegang geven tot de inpandige garage.

De gevels zijn uitgevoerd in geelbruine baksteen boven een plint in mangaansteen, beide in Vlaams verband gemetseld. Aan de rechterzijde wordt de stoep begeleid door middel van een bijpassende steense muur, die trapsgewijs hoger wordt en de hoogteverschillen ondersteunt.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1921
Architect:
Frits Peutz
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van het expressionisme
OMDH nr:
OMDH-KP-113

Locatie