Villa Beukenhorst

Valkenburgerweg 27, Heerlen

In de tuinen van het APG liggen een aantal villa’s, die gebruikt werden als bedrijfswoningen.

De villa Beukenhorst is gebouwd voor één van de zonen Honigmann met bijbehorende dienstwoningen in dezelfde stijl en dateert uit 1905. Het huis is ook enige tijd bewoond geweest door Burgemeester Piet van Zeil.

In 1917 legde ir. Dinger hier een prachtige tuin aan. Na de sluiting van de mijnen in het midden van de jaren zeventig werd op het terrein het ABP gevestigd als compensatie voor het verlies aan werkgelegenheid in de regio. Er verschenen twee enorme betonkolossen en het park verwilderde. In 2013 is het park opgeschoond en heeft de hoofddirectie van het ABP er zijn intrek genomen. Het architectenbureau Vandenbergh-Windemuller renoveerde de villa en realiseerde in de tuinen enkele opvallende adjuncties.

Het oorspronkelijke hoofdblok is herkenbaar aan twee wolfseinden met nokpionnen en ligt ongeveer haaks op de Valkenburgerweg en Coriovallumstraat. Aansluitend daarop bevinden zich in een ‘bajonetachtige’ compositie twee uitgekraagde kopgeveltjes waarvan het noorderlijke is uitgevoerd in een afwijkende chaletstijl. Het zuidelijke sluit aan bij de traditionele stijl van de entreepartij en balkon.

Evenwijdig aan beide straten loopt een grote oost-westvleugel met onder de kap een vergaderzaal.  Deze zaal krijgt daglicht via ramen in de topgevel en drie dakkapellen. De ingang van het kantoor is bereikbaar via een stalen bruggetje aan de zijde van de Coriovallumstraat.

Aan de andere kant zitten de tuindeuren naar het park. Het straatbeeld langs de Valkenburgerweg wordt gedomineerd door een grote muur, groene taluds en veel bomen. Het opgaand werk bestaat uit donkerbruine baksteen in kruisverband. De daken zijn gedekt met rode Muldenpannen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorpand
Bouwjaar:
1905-2013
Architect:
Ton Vandenbergh en Esther Windemuller
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-076

Locatie