Villa Beukenhorst

Valkenburgerweg 27

In de tuinen (campus) van het ABP liggen een aantal villa’s, die gebruikt werden als bedrijfswoningen. Villa Beukenhorst is gebouwd voor één van de zonen Honigmann met bijbehorende dienstwoningen in dezelfde stijl en dateert uit 1905. Het huis is later gebruikt als ontvangstcentrum van de Staatsmijnen en is ook enige tijd bewoond geweest door toenmalig Burgemeester Piet van Zeil. 

In 1917 legde ir. Dinger een prachtige tuin aan. Na de sluiting van de mijnen in het midden van de jaren zeventig werd op het terrein het ABP gevestigd als compensatie voor het verlies aan werkgelegenheid in de regio. Er verschenen twee enorme kantoortorens van beton en het park verwilderde.

In 2013 is het park opgeschoond en heeft de hoofd-directie van het ABP zijn intrek in de villa genomen. Het architectenbureau Vandenbergh-Windemuller renoveerde de villa en realiseerde in de tuinen enkele opvallende toevoegingen waaronder het volledig uit Cortenstaal opgetrokken gezondheidsgebouw.

Het oorspronkelijke hoofdblok is herkenbaar aan twee wolfseinden met nokpionnen en ligt ongeveer haaks op de Valkenburgerweg en Coriovallumstraat. Aansluitend daarop bevinden zich in een ‘bajonet-achtige’ compositie twee uitgekraagde kopgeveltjes waarvan het noordelijke is uitgevoerd in een afwijkende chaletstijl. 

Het zuidelijke sluit aan bij de traditionele stijl van de entreepartij en het balkon. Evenwijdig aan beide straten loopt een grote oost-westvleugel met onder de kap een vergaderzaal. Deze zaal krijgt daglicht via ramen in de topgevel en drie dakkapellen. De ingang van het kantoor is bereikbaar via een stalen bruggetje aan de zijde van de Coriovallumstraat.

Aan de andere kant zitten de tuindeuren naar het park. Het straatbeeld langs de Valkenburgerweg wordt gedomineerd door een grote tuinmuur, groene taluds en veel bomen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1905
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-78

Locatie