Valkenburgerweg 81, Heerlen

In Heerlen werden langs de (Romeinse) invalswegen veel villa’s gebouwd. Meestal op enige afstand van het centrum. Voorbeelden zijn Zomerweelde en Eikhof uit 1913.

De villa Beekhof uit 1911 heeft een Palladiaanse hoofdvorm met een schilddak en een iets vooruitgeschoven middenrisaliet. De dakvlakken zijn gedekt met rode Tuiles-du-Nordpannen.

Aan de uiteinden van de nok staan twee gemetselde schoorstenen. De symmetrie wordt extra versterkt door twee halfronde dakkapelletjes.

De gevels zijn uitgevoerd in licht rood bruine baksteen in kruisverband. Boven de ramen zitten strekse bogen van anderhalve steen. Deze wigvormige draagconstructie gaat bijna onopgemerkt over in de brede muurdammen links en rechts van de ramen. De raamvleugels van de centrale dakkapel hebben een achtruits indeling  en de bovenlichten een tienruits indeling. De gevelopeningen zijn afsluitbaar met houten groen geschilderde louvre luiken of louvre deuren.

Het balkon wordt ondersteund door dubbele kolommen.

De kolommen zijn paarsgewijs geplaatst op een lage voetmuur, die is afgedekt met een hardstenen plaat. De gemetselde kolommen bezitten een natuurstenen basement en kapiteel van de Dorische orde. De kolommen dragen een betimmerde latei, waarop de borstwering van het balkon is geplaatst. In de borstwering zijn de kolommen als gemetselde balusters doorgezet. Onder de doorgaande hardstenen deklijst zijn de gevelvlakken tussen de balusters voorzien van spleetvormige sparingen. In de linker zijgevel bevindt zich de entree met een korfboog boven de deuropening,

De gevel wordt beëindigd met een gootoverstek. Onder elke gootklos is een gele kop uitgemetseld. De oprijlaan wordt afgescheiden met een smeedijzeren hekwerk tussen gemetselde kolommen met  in hardsteen de benaming “Beekhof”.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
1911
Architect:
Joseph Seelen
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-137

Locatie