RK-kerk van de H. Johannes Evangelist

Sint Jansstraat 1, Hoensbroek

De kerk staat symbool voor de enorme bevolkingstoename, die Hoensbroek aan het begin van de vorige eeuw door de komst van de Staatsmijn Emma en de noodzaak om ook op kerkelijk gebied in een toenemende behoefte te voorzien.

Het kerkbestuur nodigt daarvoor in 1894 Caspar Franssen uit, leerling van Pierre Cuypers.

Hij levert in januari 1896 een schetsplan op. En dan volgt een jarenlange discussie over de plaats waar de kerk gebouwd zou moeten worden. Daarbij wordt zelfs gedacht aan sloop (met behoud van de toren) van de kleine St. Jan, maar op het laatste moment voorkomen door ingrijpen van minister van Binnenlandse Zaken Goeman Borgesius.

De bouw wordt in 1904 gegund aan aannemer Paes uit Venlo voor de som van 24.800 gulden. Het wordt een gebouw van 49 meter lang en 20 meter breed, waarbij de kerktoren, tijdelijk, wordt vervangen door 2 voorportalen. De toren is er echter nooit gekomen. Op Palmzondag 8 april 1906 wordt de kerk officieel in gebruik genomen.

Het interieur wordt in de volgende jaren door pastoor Röselaers verder aangekleed met een eikenhouten communiebank uit het atelier van Jos Thissen, twee glas-in-loodramen op het priesterkoor en nieuwe zitbanken voor het middenschip en de zijbeuken. En in augustus 1928 komen er kruiswegschilderingen van Jean Thoolen. De westgevel is in 1985 verfraaid met een beeld van St. Johannes de Evangelist.

 

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kerk
Bouwjaar:
1905
Architect:
Casper Franssen
Stijl:
Neogotiek
OMDH nr:
OMDH-KP-019

Locatie