Burgemeester Van Grunsvenplein 145, Heerlen

De voormalige Stadsschouwburg Heerlen draagt nu de naam Theater Heerlen en maakt deel uit van de Parkstad Limburg Theaters. Het gebouw beschikt over drie zalen een theatercafé́ en een foyer waar kan worden opgetreden.

De grote zaal is, met een capaciteit van 1.057 zitplaatsen, de grootste theaterzaal van Limburg.

In de vrije, strakke architectuur van de buitenkant overheerst het verticale, als tegenwicht voor de horizontale lijnen van de omliggende flats. De inspringende, donker gehouden onderbouw is hier medeverantwoordelijk voor. De rekwisieten- en decortoren is in de theater-architectuur vaak dominant aanwezig maar is hier een nauwelijks opvallend element. Uitnodigend is de grote raam- en vensterpartij in het front, gemaakt van aluminium en in beton gevat.

Het wat bonkige gebouw verwijst met zijn ondoorzichtige vliesgevels en door het ontbreken van uitbundige versieringen naar de industriële architectuur in de ‘mijntijd’

Ir. Bijvoet was verantwoordelijk voor de inrichting van de grote zaal. Verschillende andere schouwburgen in Nederland waren in die jaren van zijn hand. Slijtage en het niet meer voldoen aan de huidige wet- en regelgeving maakten een ingrijpende restauratie en renovatie van de schouwburg noodzakelijk. Het gerenoveerde theater is in 2013 opgeleverd.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Schouwburg, Theater
Bouwjaar:
1961
Architect:
Frits Peutz/Bernard Bijvoet
No data
OMDH nr:
OMDH-KP-041

Locatie