Pater Beatusstraat 1, Heerlen

Het halfvrijstaande schoolgebouw is in1929 gebouwd naar een ontwerp van de architecten P.G. Buskens en Jos Seelen. Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd gestart met de bouw van de wijk Eikenderveld, die toen nog parochie Laanderstraat werd genoemd. Daar hoorden ook scholen bij. De R.K. Onderwijsstichting “In Sanctitate et Doctrina”gaf daarom in 1929 opdracht voor de bouw van een meisjesschool. Het gebouw bleef als zodanig in gebruik tot met de jongensschool op Pater Beatusstraat 5 en verhuisde naar een nieuw gebouw aan de Angelastraat om de hoek.

Het gebouw werd daarna gebruikt door de mgr. Savelbergschool voor Voortgezet Speciaal Onderwijs. Inmiddels is het overgenomen door de heer H. Berden, die het voor kantoordoeleinden wil gaan verhuren en er ook een atelier in wil onderbrengen.

Het schoolgebouw is opgetrokken op rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met kap.

De gevels zijn uitgevoerd in donker bruinrode baksteen in Vlaams verband. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde OVH-pannen.

Het interieur is voor wat betreft de gangen en trappenhal nog in oorspronkelijke staat.

Het voormalige schoolgebouw is van monumentale waarde uit sociaal-culturele overwegingen vanwege de functie en vanwege de architectuur en detaillering van in- en exterieur, die zeer goed bewaard zijn gebleven in oorspronkelijke staat.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kantoorgebouw
Bouwjaar:
1929
Architect:
Piet Buskens en Jos Seelen
Stijl:
Traditionalisme met invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
OMDH nr:
OMDH-KP-039

Locatie