Koetshuis met dienstwoning Villa Eikhold

Coriovallumstraat 46-48, Heerlen

Het voormalige koetshuis met dienstwoning is gesitueerd nabij de villa Eikhold. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Philip Warners jr. uit Amsterdam. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

Koetshuis en villa zijn in een parkachtige tuin gesitueerd. Het perceel bezit twee toegangspoorten geflankeerd door bakstenen kolommen bekroond met bolornamenten. Het voormalig koetshuis met dienstwoning bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het pand bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Valkenburgerweg die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Villa Eikhold en het Koetshuis, gebouwd in 1912, werd bewoond door Ir. Jan en Paula Koster. De villa werd zodoende ook ”Villa Koster” genoemd. Het Koetshuis, nu verscholen achter een grote heg, deed dienst als paardenstal en als woonhuis voor de koetsier.

Rond 1974 deed het Koetshuis al dienst als gastenverblijf voor tien personen tot het in 1984 door de gemeente Heerlen afgekeurd werd als gastenverblijf. Pas in 1990 werden onderhandelingen gestart voor een renovatie met als doel het Koetshuis geschikt maken als logiesverblijf tijdens het hoogseizoen met daarnaast vergader- en discussieruimte. Uiteindelijk werd het Koetshuis op in 1993 feestelijk heropend. Tot op heden doet het Koetshuis dienst als overnachtingsplek voor maximaal acht personen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Overnachtingsplek
Bouwjaar:
1912
Architect:
Philip Warners jr
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-077

Locatie