Kerk O.L.V. Maagd der Armen

Zandbergsweg 24, Hoensbroek

Zoals veel kerken uit deze periode is deze kerk een symbool van een tijd, waarin kerk en mijn heel nauw met elkaar verweven waren. In de mijnwerkersbuurt De Steenberg groeide bij de bewoners het verlangen om een eigen kapel te stichten. In een lokaal van de kleuterschool werd een noodkapel ingericht waar een van de priesters van de Sint-Jansparochie ’s zondags de mis ging lezen.

In 1948 achtte mgr. Lemmens de tijd rijp om de Steenberg, die inmiddels de mariale naam van ‘Mariagewanden’ had gekregen, tot parochie te verheffen. J.B. Otten werd benoemd tot bouwpastoor. Het kerkbestuur kocht in 1949 de bouwgrond van de mijn, die tevens een van haar hoofdtekenaars, ir. H. Akkermans, opdracht gaf tot maken van de bouwtekeningen. De kerk werd gebouwd door de Hoensbroekse aannemersfirma Jacobs-Wanders in de stijl van de kerk te Banneux.

De eerste steen werd gelegd in juni 1949 en de kerk werd op 18 december 1949 in gebruik genomen. In de kerk hing sedert 1950 een door professor Christo Stefanoff geschilderde icoon van de Zwarte Madonna van Czestochowa. Na de sluiting van de kerk is de icoon overgebracht naar de parochiekerk in Nuth.

In 1957 werd in eigen beheer bij het koor een stalen klokkenstoel gebouwd. Met ingang van 1 juli 2010 werd de kerk aan de eredienst onttrokkenen is in 2017 verkocht aan de heer de Weerd, die het gebouw exploiteert als beeldenmuseum.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kerk (aan de eredienst onttrokken), Museum
Bouwjaar:
1949
Architect:
ir. H. Akkermans
Stijl:
Traditionalisme
OMDH nr:
OMDH-KP-010

Locatie