Kerk H. Hart van Jezus

Hommerterweg 169, Hoensbroek

Omdat eind vijftiger jaren het oude kerkje van Mariarade veel te klein werd besloot de parochie tot de bouw van een nieuwe kerk met klooster. Architect Harry Koene uit Maastricht maakte hiervoor een ontwerp, dat op 27 juni 1960 werd goedgekeurd. Wel bracht Koene op verzoek een paar kleinere wijzigingen aan. Sacristie/klooster en kerk kwamen in een L-vorm te liggen zodat een plantsoen ontstond waarop de campanile gezet werd.

In de breedte opgetrokken met baksteen beklede betonskelet zaalkerk met ingesnoerd voorportaal en koorpartij, waardoor de kerk in totaliteit een kruisvormig grondplan heeft. De kerk heeft een crypte (die als dagkerk en als vergaderruimte voor de religieuze congregatie zou fungeren) en een campanile. De banken zijn axiaal opgesteld.

In 1960 begon men met het bouwrijp maken van het terrein. Op 25 juni 1961 werd de eerste steen gelegd door vicaris-generaal P. van Odijk. Op 16 juni 1962 werd de kerk door Mgr. Moors geconsacreerd. Het klooster werd in 1964 in gebruik genomen. De oude kerk en het oude klooster werden vervolgens gesloopt. In 1965 werd de achterwand van het koor, die door vlekken ontsierd was, opnieuw opgemetseld.

De Heerlense glazenier Eugène Quanjel maakte voor de kerk vier raampartijen in glasappliqué. Deze ramen bepalen in niet geringe mate de sfeer en monumentaliteit van het kerkgebouw. Vanwege het sterk teruglopende kerkbezoek werd de kerk op 8 januari 2015 gesloten en is inmiddels aan de eredienst onttrokken.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Kerk
Bouwjaar:
1960-1962
Architect:
Harry Koene
Stijl:
Modernisme
OMDH nr:
OMDH-KP-001

Locatie